Lekkende haarverf

Dit is Trumps advocaat Rudy Giuliani: van Republikeinse held naar karikatuur

20 november 2020 20:59 Aangepast: 22 november 2020 22:02
Het was niet alleen zweet dat gisteren langs het hoofd van Giuliani droop. Beeld © EPA

Vroeger was hij de populaire burgemeester van New York, nu speelt hij een cruciale rol als de persoonlijke advocaat van Donald Trump. De 76-jarige Rudy Giuliani staat al een groot deel van zijn leven in de schijnwerpers. Maar zijn meest recente mediaoptredens gingen niet helemaal zo als gepland.

Het had gisteren zijn grote moment moeten worden. Tijdens een persconferentie zou hij de wereld overtuigen van fraude tijdens de Amerikaanse verkiezingen.

Maar in plaats daarvan gaat het nu al meer dan 24 uur over de bruine straaltjes zweet die langs het hoofd van Giuliani liepen. The New York Times schreef: 'Wat het ook het is, het is waarschijnlijk géén haarverf'.

Terwijl Giuliani vluchtig zijn voorhoofd droog depte met een doekje had hij ook nog een boodschap te verkondigen: er is sprake van een groot complot rond de Amerikaanse verkiezingen en Donald Trump zal niet opgeven.

Vergissing

Die boodschap verkondigde hij ook al op 7 november, de dag dat Joe Biden als winnaar werd uitgeroepen. Dat optreden was ook curieus te noemen. 

Giuliani stond op het parkeerterrein van een afgelegen tuincentrum in Philadelphia. Naast een sekswinkel en een crematorium en pal voor een in allerijl met Trump-posters beplakte garagedeur. Dat tuincentrum had dezelfde naam als een chique hotel in Philadelphia. Er zou sprake zijn geweest van een vergissing. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom Trump als de dood is om te verliezen

"Giuliani is een karikatuur van zichzelf aan het worden", zegt correspondent Erik Mouthaan. "Ik denk niet dat Trump blij is dat zijn advocaat al haarverf lekkend op televisie verschijnt. Trump is iemand die krachtig overkomen heel belangrijk vindt."

'Meer een soort grap'

De Republikeinen roepen al weken dat er sprake is van fraude. Maar kan de advocaat nog iets voor Trump betekenen? "Het is inmiddels een blamage aan het worden", legt Mouthaan uit. "De aanhang van Trump ziet graag dat ze niet opgeven. Daarvoor doen ze het eigenlijk. Zolang ze geen bewijs leveren zal er niks veranderen."

"Bij de persconferentie van gisteravond werden voorbeelden genoemd van fraude waarvan de rechter al hadden gezegd dat het niet klopt. Giuliani is een van de laatste advocaten die nog achter Trump staat. Hij maakt zichzelf nu belachelijk. De laatste jaren is hij meer een soort grap dan iemand waar Amerikanen tegen opkijken."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Succes van vroeger

Van 1994 tot 2002 was Giuliani de burgemeester van New York. Volgens Mouthaan teerde de voormalig burgemeester lang op zijn succes van toen. Voor de Republikeinen is de voormalig burgemeester namelijk nog steeds een held. Hij wordt nog regelmatig ontvangen bij rechtse media.

"Hij heeft New York goed door de aanslagen van 11 september 2001 geloodst. Giuliani communiceerde goed en gaf mensen troost", zegt Mouthaan. De voormalig burgemeester werd geprezen om zijn leiderschap tijdens die crisisperiode. 

De toenmalige minister van Defensie Donald Rumsfeld (links) en toen-burgemeester Giuliani (rechts) bij het World Trade Center in New York in 2001. De toenmalige minister van Defensie Donald Rumsfeld (links) en toen-burgemeester Giuliani (rechts) bij het World Trade Center in New York in 2001.

Ook heeft Giuliani New York een stuk veiliger gemaakt. "De misdaadcijfers zijn behoorlijk teruggelopen dankzij hem", zegt Mouthaan.

Presidentskandidaat Giuliani

In de jaren daarna ging de glans er stukje bij beetje vanaf. In 2008 liet hij zich registreren als presidentskandidaat, maar door een onhandige campagne verloor hij zijn populariteit. "Er ontstond een beeld van een klagende man. Hij werd gezien als graaier en iemand die vooral veel geld verdiende aan zijn bekendheid."

Toen Trump in 2016 president werd stond Giuliani snel achter hem. "Het zijn twee New Yorkers met een grote mond. Ze hebben dezelfde ideeën en vullen elkaar goed aan."

De twee kennen elkaar ook al tientallen jaren. Op de foto hieronder bezoeken ze samen de bouwplaats van wat in 1995 het nieuwe Trump Hotel aan Columbus Circle in New York zou worden.

Trump en Giuliani in 1995 Trump en Giuliani in 1995

Het duo lijkt het presidentschap van Trump in ieder geval nog niet op te geven. Het kamp spande in meerdere staten rechtszaken aan om de uitslag aan te vechten.

Gisteren werden drie rechtszaken in de door Biden gewonnen staten Arizona, Georgia en Pennsylvania verworpen. In Michigan werd een rechtszaak door de campagne van Trump zelf al ingetrokken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook na hertelling blijft Joe Biden winnaar in Georgia

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore