300 meter breed

VS sluit beroemde telescoop Arecibo, bekend van Bondfilm GoldenEye

20 november 2020 11:59
Beeld © Ricardo Arduengo / AFP

Het bouwwerk is prominent in beeld in de James Bondfilm GoldenEye: de 300 meter brede Arecibo-radiotelescoop. Die telescoop bestaat echt, hij staat in Puerto Rico, maar is in zo'n slechte staat dat-ie moet worden afgebroken.

De telescoop ligt diep in de jungle van Puerto Rico, een eiland in de Caribische Zee, en werd in de afgelopen 57 jaar onder andere gebruikt om potentieel voor de aarde gevaarlijke asteroïden te volgen en in het heelal te speuren naar buitenaards leven.

De Amerikaanse National Science Foundation (NSF) heeft de ontmanteling aangekondigd na twee ongelukken de afgelopen maanden. Zo liet een van de ondersteunende kabels los en ontstond een gat van 30 meter. Begin deze maand gebeurde zoiets opnieuw. Als dit nog een keer gebeurt, dan volgt een volgens een ingehuurd ingenieursbureau een 'catastrofale ineenstorting'.

GoldenEye

Veel mensen kennen de telescoop uit de James Bond-film GoldenEye, maar je zou 'm ook hebben kunnen zien in de film Contact, met Jodie Foster in de hoofdrol.

Wetenschappers zeggen dat de telescoop een belangrijke rol speelde bij het analyseren van asteroïde Bennu in 1999. Dit is een voor de aarde gevaarlijk object omdat er een hele kleine kans is dat de asteroïde tussen 2175 en 2199 onze planeet kan raken. De NASA stuurde hier een robotsonde naartoe en verzamelde daar dit jaar monsters. Die monsters komen in 2023 naar de aarde.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore