Ga naar de inhoud
'Geen belangrijk effect'

WHO: stop gebruik remdesivir bij coronapatiënten in ziekenhuis

Twee ampullen met remdesivir in een Duits lab. Beeld © DPA

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert landen om geen gebruik meer te maken van het virusremmende remdesivir bij coronapatiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen. Volgens de WHO heeft het middel "geen belangrijk effect" op de gezondheid van patiënten, hoe ziek ze ook zijn.

Remdesivir wordt onder andere toegediend aan coronapatiënten die zuurstoftoevoer nodig hebben. Ook in Nederland wordt het middel gebruikt en onder meer de Amerikaanse president Donald Trump kreeg een behandeling met remdesivir nadat hij in oktober positief testte op het coronavirus.

Internationale experts

Een groep van internationale experts die bij de WHO de richtlijnen opstelt, zegt dat er geen bewijs is "op basis van de huidige beschikbare gegevens" voor belangrijke resultaten voor de patiënt. De aanbeveling is het resultaat van vier internationale onderzoeken onder meer dan 7000 patiënten die met het coronavirus in het ziekenhuis lagen.

Eerste
Lees ook:
Eerste medicijn voor ernstig zieke coronapatiënten goedgekeurd

Het advies van de WHO is vandaag gepubliceerd in het British Medical Journal. Daarin wordt aanbevolen om "remdesivir niet toe te dienen naast de gebruikelijke zorg voor de behandeling van patiënten die met Covid-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen, ongeacht de ernst van de ziekte".

Sneller herstel

Aan opgenomen coronapatiënten wordt remdesivir veelvuldig voorgeschreven, in combinatie met het middel dexamethason. Dat laatste middel is een ontstekingsremmer die al tientallen jaren bestaat. Het wetenschappelijke bewijs dat remdesivir echt hielp, was nooit goed aangetoond. Toen remdesivir eind juni in Europa werd goedgekeurd, schreef voorzitter Ton de Boer van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) al dat het "geen wondermiddel" is.

Remdesivir werd eigenlijk ontwikkeld tegen hepatitis c en werd later ingezet tegen ebola, maar tegen die ziektes bleek het medicijn van de Amerikaanse fabrikant Gilead niet goed te werken.

Virusremmer
Lees ook:
Virusremmer remdesivir is op: 'Heel vervelend in coronastrijd, maar geen ramp'

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.