Ga naar de inhoud
Tweede helft december

EU: coronavaccins mogelijk volgende maand goedgekeurd

Aanvankelijk zullen er kleine hoeveelheden beschikbaar zijn. Beeld © ANP

De Europese Unie keurt mogelijk in de tweede helft van december al twee coronavaccins goed. Het gaat om de vaccins van Pfizer en Moderna, zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.

"Als alles zonder problemen verloopt" kan het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) de twee veelbelovende middelen "al in de tweede helft van december" voorwaardelijk toelaten, zei Von der Leyen na overleg met de regeringsleiders en staatshoofden van de EU over de coronacrisis.

Kleine hoeveelheden

Aanvankelijk zullen er wel hele kleine hoeveelheden van het vaccin beschikbaar zijn, waarschuwde ze. "De grote aantallen komen pas later." Volgens premier Mark Rutte bieden de gunstige ontwikkelingen "perspectief" en wordt dat overal "toegejuicht". Hij prees de "toegevoegde waarde van gezamenlijk vaccins inkopen".

Hoe
Lees ook:
Hoe veilig is het coronavaccin? Dit moet je weten

Hongarije heeft al een eerste partij ontvangen van een Russisch vaccin, maar daarbij heeft de commissie de nodige bedenkingen. Het middel is niet goedgekeurd door EMA, en daardoor is niet duidelijk hoe het is gemaakt en is getest. "Inenten is een zaak van veiligheid en vertrouwen" en dat is er alleen als EMA zich erover heeft gebogen, waarschuwt Von der Leyen.

Belang vaccins

Ze kondigde aan een vaccinatiecampagne voor te bereiden "om de lidstaten te ondersteunen in de communicatie naar de bevolking toe over het belang van vaccins. Het is voor zelfbescherming en uit solidariteit", aldus de Duitse die afgestudeerd is en gewerkt heeft als arts. Het aantal mensen dat sceptisch is over vaccinaties zou in de EU toenemen.

Ook werd gesproken over testbeleid. Rutte zei dat Nederland positief staat tegenover het voornemen om wederzijds tests te gaan erkennen. "Dat is belangrijk voor de economie. We zeggen nu, niet reizen. Maar op gegeven moment kan dat anders liggen."

Transport vaccin koud kunstje

02:15
De distributie van het Pfizer-vaccin kan nog weleens problemen opleveren, want het middel moet bij -80 graden Celsius worden vervoerd en opgeslagen.