Nooit zo dichtbij

Geluk op vrijdag de 13de: asteroïde miste op haar na de aarde

19 november 2020 22:17 Aangepast: 19 november 2020 22:22
Impressie van een asteroïde die onze aarde nadert Beeld © Getty Images

Een asteroïde die afgelopen vrijdag 13 november langs onze planeet scheerde heeft een record te pakken. Nog nooit werd zo'n stuk ruimtesteen zo dicht bij het aardoppervlak waargenomen zonder neer te storten.

2020 VT4, zoals de officiële benaming luidt, is zo groot als een bestelwagen en kwam volgens NASA's Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System op minder dan 400 kilometer van het aardoppervlak. Dat is al binnen onze atmosfeer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gelukt: ruimtesonde NASA raapt materiaal van asteroïde

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie noemt de asteroïde een Near-Earth Object. En hoewel een ruimtesteen van zo'n 10 meter groot lijkt, is het niet groot genoeg voor de classificatie 'mogelijk zeer gevaarlijk'. Daarvoor moet een asteroïde een omvang hebben van minstens zo'n 140 meter.

Objecten van die specifieke omvang storten eens in de 2000 jaar neer op aarde en richten enorme schade aan.

Waarschijnlijk had 2020 VT4 het oppervlak van onze planeet niet gehaald. Asteroïdes met een omvang kleiner dan 25 meter branden doorgaans volledig op als ze dieper de atmosfeer in getrokken worden en richten geen tot weinig schade aan.

In augustus kwam ruimtesteen 2020 QG ook al behoorlijk in de buurt. Met een snelheid van 12 kilometer per seconde kwam die asteroïde op 3000 kilometer hoogte langs.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kleine ruimterots scheert zeer dicht langs de aarde

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore