Bescherming

Laatste witte giraffe op aarde krijgt gps-tracker tegen stropers

19 november 2020 03:21 Aangepast: 23 november 2020 11:09
De laatste overgebleven witte giraffe. Beeld © ANP

In een Keniaans natuurreservaat doet men er alles aan om de laatste levende witte giraffe op aarde te beschermen voor stropers. Het dier is uitgerust met gps-tracker, nadat twee van zijn soortgenoten in maart werden gedood.

De giraffe leeft in het Ishaqbini Hirola-reservaat in het noordoosten van Kenia. Tot voor kort had hij nog twee soortgenoten, totdat stropers in maart in hetzelfde reservaat een vrouwtje en haar jong doodden. Natuurbeschermers vonden de karkassen van de dieren.

Leucisme

De bijzondere giraffes, die hun witte huid aan de aandoening leucisme te danken hebben, werden in 2017 voor het eerst gefotografeerd en werden sporadisch gespot in het gebied.

  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zeldzame witte giraffe en haar jong gedood door stropers

Gevreesd wordt dat de laatste giraffe, een mannetje, hetzelfde lot te wachten staat als zijn soortgenoten. De gps-tracker die op een hoorn van het dier geplaatst werd moet dat voorkomen. Het apparaat geeft elk uur aan waar de giraffe zich begeeft, zodat beheerders van het reservaat hem in de gaten kunnen houden. 

Goede toekomst

De giraffe maakt het momenteel goed, laat het reservaat weten in een persbericht. "Het gebied waarin hij graast is gezegend met recente regenbuien. Door de overvloed aan voedsel gaat hij een goede toekomst tegemoet." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zeldzame witte neushoorn geboren in Safaripark Beekse Bergen

Leucisme en albinisme

Zowel bij leucisme als albinisme kleurt de huid wit door een afwijking in het pigment. Toch zijn er verschillen. Albino's hebben rode ogen en een verhoogde gevoeligheid voor zonlicht. Leucistische mensen of dieren niet. 

Bovendien leven dieren met leucisme vaak langer. Het schijnt dat dieren met deze afwijking agressiever naar niet-leucistische dieren zijn, en daardoor betere kansen op overleving in het wild hebben dan albino's. 

Bekijk ook: Kenia neemt maatregelen om uitsterven giraffe tegen te gaan

De giraffe heeft het lastig. Er is steeds minder leefgebied en hij is steeds vaker slachtoffer van illegale jacht. In Kenia wil men het tij keren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore