Virus raast door

Amerika passeert grens van kwart miljoen coronadoden

19 november 2020 01:42
Een coronapatiënt wordt naar een ziekenhuis vervoerd in New York. Beeld © ANP

In de Verenigde Staten zijn meer dan een kwart miljoen mensen overleden als gevolg van het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University in Baltimore. In het land zijn ruim 11,5 miljoen besmettingen vastgesteld.

Op dinsdag kwamen er 1707 coronadoden bij, het hoogste aantal sinds mei. Deskundigen verwachten dat het dagelijkse aantal slachtoffers binnenkort boven de 2000 zal liggen, schrijft The New York Times. Dat kwam sinds de piek in het voorjaar niet meer voor. De VS kende de dodelijkste dag op 15 april, toen 2752 mensen omkwamen. 

Doorzetten koers

Als de huidige koers zich doorzet, kunnen er in de komende maanden nog eens 100.000 tot 200.000 Amerikanen aan het longvirus sterven. Dat is volgens deskundigen onder meer afhankelijk van getroffen maatregelen en de effecten van vaccins. 

Aan het begin van de pandemie voorspelde Anthony Fauci, de belangrijkste deskundige in de VS op het gebied van besmettelijke virusziekten, dat het dodental zou kunnen oplopen tot 240.000. Dat aantal is nu dus ruimschoots gepasseerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miljoenen inwoners VS vieren feest: hoe dodelijk wordt Thanksgiving dit jaar?

Volgens Jonathan Reiner, professor aan de George Washington University School of Medicine, zal de situatie de komende weken nog veel erger worden. "Het dodental van dinsdag is het gevolg van mensen die twee tot drie weken geleden besmet raakten", zegt hij tegenover CNN.

Dagelijkse sterfgevallen

"Destijds zagen we 70.000 tot 80.000 nieuwe besmettingen per dag, gisteren waren dat er ongeveer 155.000." Volgens hem kan de VS over een paar weken mogelijk liefst 3000 sterfgevallen per dag gaan zien.

De nieuw verkozen president Joe Biden heeft al meerdere malen benadrukt dat de strijd tegen de coronapandemie en de desastreuze economische gevolgen ervan de topprioriteit van zijn regering zullen zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaanse kleuter verliest binnen 100 dagen beide ouders aan corona

De Trump-regering is door critici verweten dat die te langzaam heeft gehandeld en te weinig de leiding heeft genomen in het vormgeven van een landelijke aanpak. Nog altijd weigert Trump zijn verkiezingsnederlaag toe te geven, waardoor de transitie naar de regering van Biden vertraging oploopt. Dat heeft ook gevolgen voor de aanpak van het coronavirus. 

11,5 miljoen besmettingen

Geen enkel land heeft zoveel doden te betreuren als de VS. Ook staat het land op eenzame hoogte wat het totale aantal besmettingen betreft. Dat zijn er inmiddels bijna 11,5 miljoen. Volgens cijfers van de Johns Hopkins University hadden liefst 47 staten halverwege deze week 10 procent meer dagelijkse besmettingen dan een week geleden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Langstzittende Republikeinse senator (87) besmet met corona

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore