Scholen dicht

Unicef: miljoenen kinderen missen maaltijden door coronacrisis

19 november 2020 00:46
Kinderen in Caracas, de hoofdstad van Venezuela. Beeld © ANP

In veel landen over de hele wereld missen kinderen maaltijden omdat de scholen vanwege de coronacrisis zijn gesloten. Alleen al in oktober kregen 265 miljoen kinderen daarom geen schoolmaaltijd, schrijft Unicef in een rapport ter gelegenheid van de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind.

De kinderwelzijnsorganisatie deed onderzoek in 135 landen. Niet alleen kinderen blijken maaltijden te missen, ook veel vrouwen. Het gaat om vier op de tien vrouwen en kinderen. Daarmee verergert de coronapandemie het probleem van ondervoeding in vooral Afrika ten zuiden van de Sahara en Zuid-Azië.

Meisjes

Volgens Unicef zijn de voordelen van het openhouden van scholen groter dan de nadelen als er genoeg veiligheidsmaatregelen worden genomen. De organisatie wijst erop dat vooral meisjes niet snel terug naar school gaan als ze lange tijd niet in de schoolbanken hebben gezeten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Door voetballer Rashford krijgen honderdduizenden arme Britse kinderen toch eten

Uit het rapport blijkt ook dat een op de negen coronabesmettingen wordt vastgesteld bij personen onder de twintig jaar. Het gaat volgens Unicef om een toename: 11 procent van de bijna 26 miljoen corona-infecties wordt gedetecteerd bij mensen in de leeftijdscategorie.

'Hardnekkige mythe'

De organisatie erkent dat kinderen minder vatbaar zijn voor het virus en hun klachten vaak mild blijven, maar "het is een hardnekkige mythe dat kinderen nauwelijks door corona getroffen worden", zegt Unicef-directeur Suzanne Laszlo. "Maar zij worden vooral geraakt door alle indirecte gevolgen. De toekomst van een hele generatie staat op het spel."

Eerder meldde Unicef dat de coronapandemie ervoor heeft gezorgd dat wereldwijd 150 miljoen kinderen meer in armoede leven, een stijging van 15 procent. De crisis heeft bijvoorbeeld ook negatieve gevolgen voor vaccinaties tegen andere ziekten en de gezondheidszorg voor moeders en kinderen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Unicef: 150 miljoen kinderen extra in armoede door pandemie

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore