Stembusfraude

Trump ontslaat hoge functionaris die verkiezingen betrouwbaar noemde

18 november 2020 02:30 Aangepast: 18 november 2020 05:06
De hoge overheidsfunctionaris Christopher Krebs. Beeld © ANP

Donald Trump heeft Christopher Krebs ontslagen, een hoge overheidsfunctionaris die stelde dat de verkiezingen eerlijk zijn verlopen. Krebs weigerde mee te gaan in beweringen van de president dat er sprake is van stembusfraude. "Iedereen die de verhaallijn van Trump tegenspreekt, moet weg", zegt correspondent Erik Mouthaan.

Trump maakte het ontslag van Krebs vannacht (Nederlandse tijd) via Twitter bekend. Krebs werkte als directeur van het CISA, een afdeling binnen het ministerie van Binnenlandse Veiligheid (Homeland Security). Hij hield zich daar bezig met de betrouwbaarheid van de verkiezingen.

'Géén verkiezingsfraude'

Vorige week bracht de afdeling van Krebs een verklaring naar buiten. Daarin zeiden onderzoekers dat er geen enkele sprake is van verkiezingsfraude. "De presidentsverkiezingen van 3 november waren de betrouwbaarste in de geschiedenis van de Verenigde Staten", zei Krebs toen. "Er is geen bewijs dat er stemmen onterecht zijn geteld."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump zegt: 'Biden heeft gewonnen, maar...'

"Dat wekte de woede op van de president", zegt Mouthaan. "Omdat hij verklaarde dat de verkiezingen eerlijk verliepen. Maar Trump wil dat alle regeringsmedewerkers zijn onwaarheden over de stemmen verkondigen."

'Massale ongeregeldheden'

Krebs liet vorige week na de verklaring al weten 'te vrezen voor zijn baan'. Die angst wordt nu werkelijkheid. "De verklaring van Krebs omtrent de veiligheid van de verkiezingen was zeer inaccuraat", schrijft de president in een tweet. "Er waren massale ongeregeldheden en er was sprake van fraude, zo stemden er dode mensen en hadden waarnemers geen toegang tot stembureaus."

Twitter plaatste al gauw een waarschuwing bij de tweets van de president. Deze zouden ongegrond zijn.

Volgens goed ingevoerde Amerikaanse journalisten zou Trump privé wel aanvaarden dat hij verloren heeft, vertelt Mouthaan. "Maar hij vecht door om zijn achterban op te beuren en betrokken te houden."

'We deden wat juist was'

Krebs laat via zijn persoonlijke twitteraccount weten dat hij vereerd is dat hij voor het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft kunnen werken. "We deden wat juist was", schrijft hij.

Democraten reageren onthutst op het nieuws. Chris Coons, de Democratische senator van Delaware, vertelt bij CNN dat dit 'de nieuwste stap van Trump is in een vier jaar durend gevecht tegen de waarheid'.

'Zielig maar voorspelbaar'

Adam Schriff, een Democratisch congreslid uit Californië, schrijft dat de actie 'zielig maar ook voorspelbaar is, omdat de president de waarheid als zijn vijand ziet'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore