Ga naar de inhoud
Gamen is niet slecht

'Vier uur per dag Animal Crossing spelen maakt mens gelukkiger'

Het populaire spel Animal Crossing is een van de onderzochte spellen. Beeld © EPA

Gamen kan goed zijn voor de geestelijke gezondheid. Dat blijkt uit een onderzoek van de Oxford Universiteit, waar The Guardian over schrijft. Niet te snel juichen, als je heel erg van gamen houdt, want de onderzoekers geven geen vrijbrief om maar onbeperkt videogames te spelen.

De wetenschappers uit Oxford hebben spelers van twee populaire games onderzocht: Animal Crossing en het schietspel Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville. Omdat je voor deze spellen verbonden bent met internet konden de gamers niet jokken over hun speeltijd. Dat is anders dan met eerdere onderzoeken die uitgingen van de eerlijkheid van antwoorden van spelers en vaak niet stroken met de werkelijkheid.

Daadwerkelijke speeltijd

In het onderzoek  waar The Guardian over schrijft, is de daadwerkelijke speeltijd gekoppeld aan ingevulde vragenlijsten van de gamers over hun geestelijke toestand. Wat bleek? Mensen die meer gamen scoren beter wat betreft mentale gezondheid.

Beweringen dat gamen slecht voor je is, kunnen niet direct de prullenbak in, maar kunnen wel ter discussie worden gesteld, zeggen de  wetenschappers.

Levi (16) pakt flinke zakcent met gamen: 'Won 10.000 dollar'

02:53
En je kunt ook nog eens rijk worden met gamen, kijk maar naar Levi in deze video.

Meer onderzoek nodig

"Wie vier uur per dag Animal Crossing speelt, is een veel gelukkiger mens", zegt hoofdonderzoeker Przybylski op basis van zijn onderzoek. Hij vertelt er wel bij dat er natuurlijk maar twee spellen zijn onderzocht. Het kan zijn dat andere spellen andere uitkomsten geven. En excessen in speeltijd zijn uiteraard ook niet goed.

Przybylski zegt dat er nog meer onderzoek nodig is op basis van daadwerkelijke speeltijd, maar hij is ervan overtuigd dat gamen veel minder ‘giftig’ is voor de geest dan we denken. En dat de data uit dit en toekomstige onderzoeken erg nuttig kan zijn voor het geven van adviezen over gamen door gezondheidsorganisaties en het behandelen van gameverslaving.

Goed tegen eenzaamheid

Het is overigens niet het eerste recente onderzoek dat juist focust op de positieve kanten van gamen. Onlangs promoveerde Geert Verheijen, onderzoeker gedragspsychologie aan de Radboud Universiteit, op de sociale gevolgen van gamen. Hij bestudeerde voor zijn onderzoek drie jaar lang het gamegedrag van 600 jongeren.

Gamen wordt door veel ouders als iets negatiefs gezien, concludeerde ook deze gedragspsycholoog. Zijn conclusie was dat gamen eenzaamheid kan tegengaan.

5 redenen om je kind lekker te laten spelen

Harry Hol is verbonden aan Bureau Jeugd & Media en geeft lezingen en workshops over gamen. Hij vertelde eerder tegen RTL Nieuws dat er genoeg redenen zijn om je kind lekker zijn gang te laten gaan op de spelcomputer:

  1. Ze vinden het leuk.
  2. Ze steken er wat van op. De algemene kennis wordt bijgespijkerd en het vergroot hun talenkennis.
  3. Het is een veilige manier van experimenteren, bijvoorbeeld om een (ander) deel van je persoonlijkheid mee te verkennen.
  4. Het is onderdeel van hun sociale leven. Als je een kind niet laat gamen, betekent het dat hij of zij een deel van de conversatie mist, zegt Hol.
  5. Gamen verbindt. "Je deelt een ervaring, net zoals je samen naar de Efteling gaat."