400 kilometer hoogte

SpaceX-capsule veilig gearriveerd bij ISS na tocht van 27 uur

17 november 2020 05:52 Aangepast: 17 november 2020 08:53
De bemanning aan boord van de SpaceX-capsule. Beeld © ANP

De vier astronauten die gisteren de aarde verlieten zijn veilig aangekomen bij het International Space Station (ISS). De bemanningsleden van de commerciële SpaceX-raket blijven daar zes maanden.

Na een tocht van zo'n 27 uur arriveerde de SpaceX-capsule rond 05.15 uur (Nederlandse tijd) bij het ISS. Het ruimtestation bevindt zich op zo'n 400 kilometer hoogte in een baan rond de aarde. 

Aan boord van de capsule bevinden zich Michael Hopkins, Victor Glover en Shannon Walker uit de Verenigde Staten en de Japanner Soichi Noguchi. Aan boord van het ISS bevinden zich op dit moment drie anderen: de Russische Sergey Ryzhikov en Sergey Kud-Sverchkov en Amerikaanse Kate Rubins.

Een paar uur voordat de vier bij het ISS arriveerden maakten zij een video vanuit de capsule. "Het is een ongelooflijke ervaring", vertelde Hopkins. "Tot nu gaat alles fantastisch."

Nog niet naar binnen

De SpaxeX-capsule is weliswaar gearriveerd bij het ISS, maar de bemanningsleden moeten nog wachten op de juiste luchtdruk voordat zij er naar binnen kunnen. Later vandaag volgt een persconferentie. 

Het is de tweede keer in de geschiedenis dat een commerciële raket mensen naar de ruimte brengt. De eerste bemande commerciële ruimtevlucht ooit was eind mei. Toen bracht SpaceX de Amerikaanse astronauten Douglas Hurley en Bob Behnken naar het ISS. Begin augustus keerden zij terug op aarde. Dat was ook de eerste bemande Amerikaanse ruimtevlucht sinds 2011.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

SpaceX-ruimtevaartuig succesvol gelanceerd: onderweg naar ISS

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore