Hernieuwde relatie

Voor eerst in jaren Nederlandse ambassadeur naar Suriname: 'Belangrijke stap'

16 november 2020 15:03 Aangepast: 16 november 2020 16:00
Henk van der Zwan (links) met de voorzitter van het Surinaamse parlement Marinus Bree (rechts.) Beeld © De Nationale Assemblee

Henk van der Zwan wordt de nieuwe ambassadeur in Suriname. Dat heeft de Rijksoverheid vandaag bekendgemaakt. Daarmee is opnieuw een stap gezet in het versterken van de band tussen Nederland en Suriname.

Van der Zwan is sinds 1 september dit jaar al tijdelijk aan het werk als zaakgelastigde in Paramaribo. De benoeming als ambassadeur is pas definitief als Suriname er goedkeuring aan heeft verleend.

Voor het eerst

Het is voor het eerst in jaren dat een Nederlandse ambassadeur welkom is in Suriname. In 2017 werd de toestemming voor de komst van ambassadeur Anne van Leeuwen ingetrokken. Dat gebeurde onder Desi Bouterse.

Eerder, in 2012, riep Nederland zijn ambassadeur zelf terug. Dat gebeurde nadat het Surinaams parlement besloot dat de Decembermoorden die onder Bouterse waren gepleegd, onder de amnestiewet vielen. In 2014 werd de relatie hersteld door ambassadeur Ernst Noorman, maar in 2017 werd Van Leeuwen dus geweigerd.

Henk van der Zwan (links) met de voorzitter van het Surinaamse parlement Marinus Bree (rechts.) Henk van der Zwan (links) met de voorzitter van het Surinaamse parlement Marinus Bree (rechts.)

Bij de verkiezingen in mei dit jaar verloor Bouterse het presidentschap en werd Chan Santokhi gekozen. Sindsdien worden de banden tussen Nederland en Suriname aangehaald.

Zo gaat Nederland Suriname helpen bij belastingheffing, grensbewaking, financieel management en de bestrijding van witwassen en corruptie, schreef nieuwssite Starnieuws eerder dit jaar. Ook zou de samenwerking op het gebied van justitie, politie en defensie worden uitgebreid. 

Belangrijke stap

De benoeming van een ambassadeur is volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag een 'belangrijke stap in de hernieuwde relatie' tussen beide landen. Begin deze maand kondigde de Surinaamse regering aan dat Rajendre Khargi de nieuwe ambassadeur voor Suriname in Nederland wordt.

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Nog zo'n stap is het naderende bezoek van minister Stef Blok volgende week in het kader van 45 jaar onafhankelijkheid, op 25 november. Het is het eerste bezoek van een Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken in 12 jaar. Maxime Verhagen ging als laatst, in 2008. 

Eerder dit jaar verloor Desi Bouterse de verkiezingen

Volgens sommige kiezers waait er een frisse wind door het land.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Suriname wil nieuwe Nederlandse ambassadeur niet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore