Ga naar de inhoud
Vijftiende verkiezing

Nieuw-Zeeland kiest voor kakapo als vogel van het jaar

Een kakapo, de vogel van het jaar in Nieuw-Zeeland. Beeld © AFP

De stemmen zijn geteld, Nieuw-Zeeland heeft een nieuwe vogel van het jaar. De eer gaat naar de kakapo, een papegaaiachtige vogel die niet kan vliegen. De albatros eindigde als tweede.

De verkiezingen kregen recent veel internationale aandacht, toen bleek dat er 1500 keer op frauduleuze wijze werd gestemd om de kleine grijze kiwi aan een overwinning te helpen.

De kakapo is, net als de kleine grijze kiwi, met uitsterven bedreigd. In de jaren negentig leefden er slechts 50 exemplaren in het wild. Tegenwoordig is de populatie gegroeid naar 213 stuks. De vogel, die vanwege zijn groene veren ook bekend staat als de 'moskip', komt alleen in Nieuw-Zeeland voor. Het is de zwaarste en langst levende papegaaiensoort.

Enkele andere genomineerden:

"Wat de kakapo zo uniek maakt, maakt hem ook kwetsbaar voor bedreigingen", zegt een woordvoerder namens de organisatie. "Het zijn langzame broeders, ze broeden op de grond en hun belangrijkste verdediging is het nadoen van een struik."

Tweede keer

Het was de tweede keer dat de kakapo de populaire competitie won. Het gebeurde niet eerder dat een vogelsoort twee keer als winnaar eindigde. De vogelverkiezing wordt al vijftien jaar gehouden voor bewustwording over de natuur. Nieuw-Zeelanders mogen jaarlijks op hun favoriete vogels stemmen. 

De organisatie hoopt dat de albatros, die als tweede eindigde, niet 'het idee heeft dat de verkiezingen van hem gestolen zijn', zo werd verwezen naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Op welke plek de kleine grijze kiwi eindigde, is niet bekend.