Anders dan gebruikelijk

Wel of geen bezoek? Zo proberen andere landen de kerst te redden

16 november 2020 15:45 Aangepast: 16 november 2020 15:48
Wie zijn er welkom tijdens de kerstdagen? Beeld © ANP

Wie mag er wel of niet langskomen tijdens de kerstdagen? En zit een restaurant of caféborrel er nog in? Morgenavond komt er een persconferentie en krijgen we hier in Nederland hopelijk meer duidelijkheid over. Maar als we kijken naar de landen om ons heen, moeten we er misschien niet te veel van verwachten.

België: misschien twee knuffelcontacten

In België zit er qua bezoek niet veel in het vat. Sinds eind vorige maand zit het land in 'verstrengde lockdown' en zijn de meeste winkels voor een maand gesloten. Thuiswerken is verplicht en er geldt een nachtklok van middernacht tot vijf uur in de ochtend. Die strikte aanpak slaat aan: het aantal nieuwe besmettingen neemt er af en de druk op ziekenhuizen ook.

Richtlijnen voor Kerstmis zijn er nog niet, maar Belgische virologen rekenen op een Kerst in kleine kring. "Stel dat je besmet wordt op Kerstmis, dan ben je zes dagen later het meest besmettelijk, uitgerekend op nieuwjaar. Zo kan het virus zich wel zeer snel verspreiden", zegt Vlaanderens bekendste viroloog Steven Van Gucht in de Belgische media. De kans dat cafés en restaurants dit jaar nog opengaan is dan ook klein.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minder mensen vieren sinterklaas door corona, alle ballen op kerst

Lichtpuntje: op dit moment mogen Belgen per persoon nog maar één 'knuffelcontact' ontvangen - iemand waarbij je geen 1,5 meter afstand houdt en geen mondmasker draagt. De verwachting is dat dit er met de kerst twee knuffelcontacten mogen worden.

Duitsland: niet te veel verwachten

Bij onze oosterburen worden de verwachtingen ook alvast flink getemperd. Zo kregen de Duitsers eind vorige maand, toen het land deels in lockdown ging met het sluiten van horeca en culturele instellingen, al een waarschuwing dat zij geen standaard kerstfeest en jaarwisseling hoeven te verwachten.

Nu de eerste balans is opgemaakt van die zogenoemde Wellenbrecher (golfbreker) maatregelen, lijkt het er sterk op dat een versoepeling voor Kerstmis er niet inzit. "We moeten niet praten over versoepelingen. Misschien moeten we een stap verder gaan", waarschuwde bondskanselier Angela Merkel maandagochtend nog. 

Tot die tijd geldt dat ontmoetingen van mensen uit meer dan twee huishoudens 'onaanvaardbaar' blijven. Of zelfs verboden, zoals in Beieren het geval is. Dat zou betekenen dat de Duitsers hun traditioneel drukke familiebezoek over meerdere kerstdagen moeten verdelen.

Sommige mensen plannen een speciale quarantaine in

Ze doen dat twee weken van te voren, zodat ze virusvrij kerst kunnen vieren.

Oostenrijk: drie weken op slot

In Oostenrijk zetten ze alles op alles om de kerstdagen te redden. Dit weekend werd duidelijk dat het land drie weken in lockdown gaat in een ultieme poging om het aantal nieuwe besmettingen (vrijdag nog ruim 9.500) onder controle te krijgen. Dat moet er vooral toe leiden dat in ieder geval alle winkeliers in aanloop naar Kerstmis weer open mogen. Hopelijk op 7 december, aldus de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz.

Daarvoor moet wel de horeca drie weken sluiten en geldt zo lang een avondklok van 20.00 tot 06.00 uur. Eten afhalen mag nog wel, maar theaters, musea en kappers moeten ook verplicht dicht. Bovendien geldt dat alle niet-essentiële winkels dichtgaan, net als alle scholen die waar dat kan zo lang overgaan op onderwijs op afstand.

Frankrijk: geen normale feestdagen

Ook in Frankrijk gelden op het moment strenge regels. Tot zeker 1 december zijn horecazaken en de meeste winkels dicht en mag zonder geldige reden niet gereisd worden tussen regio's. Dat geeft te denken voor Kerstmis: een echt familiefeest voor de Fransen waar wintersportvakanties en urenlang culinair tafelen op 24 en 25 december het gebruik is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Inkopen voor de feestdagen? Daar moet je nu al over nadenken

Maar door de pandemie is ook daar duidelijk dat het dit jaar 'geen normale feestdagen' met grote gezelschappen kunnen zijn, zei de Franse gezondheidsminister Olivier Véran. Wel beloofde hij dat de Franse regering streeft naar zo min mogelijk beperkingen met Kerstmis.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore