Commerciële raket

SpaceX-ruimtevaartuig succesvol gelanceerd: onderweg naar ISS

16 november 2020 01:58 Aangepast: 16 november 2020 09:17
De lancering van de SpaceX. Beeld © ANP

Vannacht rond 01.30 uur (Nederlandse tijd) is een SpaceX-raket succesvol gelanceerd vanaf een Amerikaanse ruimtebasis. Aan boord bevinden zich drie Amerikanen en een Japanner, die onderweg zijn naar het internationale ruimtestation ISS.

"Zelfs de zwaartekracht kan de mensheid niet op zijn plaats houden", vertelden presentatoren van de NASA terwijl de raket gelanceerd werd. De commerciële raket is vertrokken vanuit de ruimtebasis Cape Canaveral.

Baan om de aarde

De NASA meldt dat de lancering succesvol verlopen is. Nog geen twintig minuten na vertrek van de raket meldde de ruimtevaartorganisatie dat de SpaceX zich in een baan om de aarde bevindt.

De eerste fase van de raket is geland op een droneschip in de Atlantische Oceaan. Over ruim een dag zouden de bemanningsleden aan moeten komen bij het ISS. Zij gaan daar zes maanden wonen.

Het is de tweede keer in de geschiedenis dat een commerciële raket mensen naar de ruimte brengt. De eerste bemande commerciële ruimtevlucht ooit was eind mei. Toen bracht SpaceX de Amerikaanse astronauten Douglas Hurley en Bob Behnken naar het ISS. Begin augustus keerden zij terug op aarde. Dat was ook de eerste bemande Amerikaanse ruimtevlucht sinds 2011.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Commerciële raket brengt komende nacht mensen naar ISS

De bemanningsleden van deze tweede vlucht zijn Michael Hopkins, Victor Glover en Shannon Walker uit de Verenigde Staten en de Japanner Soichi Noguchi. Na de lancering vertelde Michael Hopkins vanuit de raket dat hij hoopt dat de SpaceX 'een glimlach op mensen hun gezicht brengt'. "Hopelijk brengt dit enige positiviteit."

'Kracht van de wetenschap'

Ook aankomend president Joe Biden reageerde op de lancering. "Ik feliciteer de NASA en SpaceX met de lancering van vandaag. Het is een bewijs van de kracht van wetenschap", schrijft Biden. "Ik wens de astronauten aan boord het allerbeste." 

De missie heet Crew-1, omdat deze tweede vlucht telt als de eerste officiële vlucht van het SpaceX-programma. De ruimtereis van Hurley en Behnken was formeel een demonstratievlucht, bedoeld om alle systemen te testen.

De eerstvolgende SpaceX-vlucht is komend voorjaar. Dan gaan twee Amerikanen, een Japanner en een Fransman naar het ISS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore