Anonieme koper

Dit is 's werelds duurst geveilde duif ooit: 1,6 miljoen euro

15 november 2020 13:57 Aangepast: 15 november 2020 20:11
Een medewerker van het veilinghuis houdt de duif vast. Beeld © AP

Belgische duivenkwekers kunnen hun geluk niet op. Een anonieme koper uit China heeft 1,6 miljoen euro betaald voor hun duif, die luistert naar de naam New Kim.

Het vrouwtje is daarmee de duurst geveilde duif ooit ter wereld. Het vorige record stond op naam van de West-Vlaamse topduif Armando, waarvoor 1,2 miljoen euro was betaald.

New Kim is afkomstig van kwekers uit Berlaar in de provincie Antwerpen. "De koper van New Kim is dezelfde als die van Armando. Hij is in de duivensport een superster", zegt Nikolaas Gyselbrecht van veilingsite Pigeon Paradise (PIPA) tegen de Belgische zender VRT. "Hij gaat die twee wellicht koppelen."

Duur duifje: Belgische New Kim voor 1,6 miljoen euro verkocht

Het vrouwtje is daarmee de duurst geveilde duif ooit ter wereld.

Dit weekend en maandag worden op de veilingsite alle duiven verkocht van kwekers uit Berlaar. "In totaal zijn er 445 duiven in die collectie", zegt Gyselbrecht. "De totale collectie staat momenteel op 3,7 miljoen euro, maar er is nog maar een aantal duiven geveild."

Kampioen

Duif Armando was al één van de meest succesvolle langeafstandsduiven die België ooit heeft gekend. De Chinese koper zal de duiven ongetwijfeld inzetten om nieuwe kampioenen te kweken. Gyselbrecht: "New Kim heeft al goede nakomelingen gegeven."

In maart 2019 maakten we deze video over Armando, toen de duurste duif ter wereld.

Eigenaar Armando geëmotioneerd:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore