Zes maanden in ruimte

Commerciële raket brengt komende nacht mensen naar ISS

15 november 2020 07:45 Aangepast: 15 november 2020 13:27
Shannon Walker, Victor Glover, Mike Hopkins en de Japanner Soichi Noguchi gaan de ruimte in Beeld © EPA

Voor de tweede keer in de geschiedenis gaat een commerciële raket mensen naar de ruimte brengen. Op de Amerikaanse ruimtebasis Cape Canaveral moet komende nacht een vaartuig van ruimtevaartbedrijf SpaceX gelanceerd worden. Aan boord zijn drie Amerikanen en een Japanner, die de komende zes maanden in het internationale ruimtestation ISS wonen.

De eerste bemande commerciële ruimtevlucht ooit was eind mei. Toen bracht SpaceX de Amerikaanse astronauten Douglas Hurley en Bob Behnken naar het ISS. Begin augustus keerden zij terug op aarde. Dat was ook de eerste bemande Amerikaanse ruimtevlucht sinds 2011.

De bemanningsleden van de tweede vlucht zijn Michael Hopkins, Victor Glover en Shannon Walker uit de Verenigde Staten en de Japanner Soichi Noguchi. De missie heet Crew-1, omdat deze tweede vlucht telt als de eerste officiële vlucht van het SpaceX-programma.

De ruimtereis van Hurley en Behnken was formeel een demonstratievlucht, bedoeld om alle systemen te testen. De eerstvolgende SpaceX-vlucht is komend voorjaar. Dan gaan twee Amerikanen, een Japanner en een Fransman naar het ISS.

Afhankelijk van Russen

De Verenigde Staten vlogen jarenlang met eigen spaceshuttles naar de ruimte, maar die gingen in 2011 met pensioen. Daarna was het land afhankelijk van aartsrivaal Rusland. Dat doet pijn in Washington.

Daarom werkten de Amerikanen jarenlang aan nieuwe raketten, in samenwerking met bedrijven als SpaceX en Boeing. Over een paar jaar willen de Verenigde Staten, samen met Europa, mensen op de maan zetten. Dat zou voor het eerst sinds 1972 zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore