Ga naar de inhoud
Protest in Washington

Trump draagt vertrouweling Giuliani op rechtszaken te voeren over verkiezingsuitslag

Aanhangers van Trump demonstreren bij het Hooggerechtshof. Beeld © AFP

Na tegenslagen in zijn rechtszaken tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen wendt Republikein Donald Trump zich tot zijn oude advocaat en vertrouweling Rudy Giuliani.

De voormalige burgemeester van New York zou de juridische strijd moeten leiden. Trumps campagneadviseur David Bossie, die hier eerder mee was belast, kan vanwege een coronabesmetting nu niets doen.

Giuliani is een trouwe metgezel van Trump, maar heeft hem al meerdere keren in de problemen gebracht. Hij was een centrale figuur in de Oekraïne-affaire die leidde tot een afzettingsprocedure tegen Trump. Giuliani had actief geprobeerd Oekraïne te overtuigen om zijn tegenstrever, de Democraat Joe Biden, te onderzoeken.

Pleegt
Lees ook:
Pleegt Trump een staatsgreep? 'Uiteindelijk verlaat hij het Witte Huis'

Advocaat Giuliani heeft de afgelopen week de beweringen van Trump herhaald dat zijn overwinning bij de presidentsverkiezingen hem is ontnomen door verkiezingsfraude, ook al bestaat daarvoor geen enkel bewijs.

Diverse rechtszaken die door Trump-advocaten in verschillende staten zijn aangespannen, zijn door de rechtbank afgewezen vanwege gebrek aan bewijs.

Zo zagen vier jaar president Trump eruit

Zo zagen vier jaar president Trump eruit

02:43
Het waren vier opmerkelijke jaren: van het bouwen van de grensmuur tegen migranten tot het terugtrekken uit het klimaatakkoord.

Tienduizenden aanhangers van Trump zijn gisteren in Washington de straat opgegaan uit protest tegen de verkiezingsuitslag. De Democraat Joe Biden is uitgeroepen tot winnaar.

De demonstranten kwamen bij elkaar op Freedom Plaza, een plein niet ver van het Witte Huis. Er werden leuzen gescandeerd als 'stop het stelen' en 'wij zijn de kampioenen'.

Extreemrechts

Onder de demonstranten bevonden zich tientallen leden van de extreemrechtse Proud Boys-groep, meestal in het zwart gekleed met helmen en ballistische vesten. Sommige linkse groepen hielden kleine tegendemonstraties, waaronder leden van antifa, een losse beweging van antifascistische activisten.

Op een aantal plekken kwam het tot botsingen met tegendemonstranten, maar grote incidenten bleven uit. Er viel één gewonde door een steekpartij. Volgens Washington Post gebeurde dat tijdens een gevecht tussen Trump-supporters, sommigen met wapenstokken, en tegendemonstranten. De politie meldt 20 arrestaties.

Trump
Lees ook:
Trump houdt woord en laat zich zien aan demonstranten Washington

Een konvooi met Donald Trump in de presidentiële limousine reed aan het begin van de samenkomst langs de deelnemers. Trump schreef op Twitter dat tienduizenden de straat waren opgegaan. De politie heeft geen aantallen bekendgemaakt, maar getuigen zeiden dat die een stuk lager waren dan de schatting van Trump.

Trump legt zich niet neer bij de uitslag van de verkiezingen die vooralsnog een duidelijke overwinning laat zien voor Joe Biden. Met zijn opmerking vrijdag dat 'de tijd zal leren wie er in januari aantreedt' liet Trump volgens diverse media echter voor het eerst enige twijfel zien.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore