Eiland vol varanen

Indonesië bouwt eigen Jurassic Park, natuurorganisaties niet blij

14 november 2020 16:23
Op Rinca leven ongeveer duizend komodovaranen

Indonesië is druk bezig met de bouw van een nieuwe toeristische trekpleister: een groot safaripark op het eiland Rinca. Het eiland ligt vlak naast Komodo en staat bekend om zijn grote komodovaranen. Het project wordt nu ook Jurassic Park genoemd. Maar niet iedereen is blij met de plannen.

Als onderdeel van het project wordt een nieuwe haven gebouwd. Ook komen er landingsplatforms voor helikopters, een bezoekerscentrum, hotel en een uitkijkplatform waarvandaan bezoekers de beruchte komodovaranen kunnen bekijken. Het eiland telt naar schatting duizend van deze reusachtige reptielen.

Daardoor heeft het project de bijnaam Jurassic Park gekregen, naar de Hollywoodfilm over een park gevuld met dinosaurussen. De architect van het nieuwe park speelt hier ook graag op in: op haar Instagram-account staan promotievideo's van het nieuwe park met de muziek van Jurassic Park eronder.

Rinca moet Komodo ontzien

Het project kost miljoenen dollars en is naar verwachting tegen de zomer van 2021 klaar. Indonesië hoopt dan de eerste gasten te kunnen verwelkomen. Met de aanleg van een nieuw park op het eiland Rinca willen de Indonesische autoriteiten het nabijgelegen eiland Komodo wat ontzien.

Komodo werd vóór de pandemie overspoeld door toeristen, waardoor de overheid besloot hier juist het toerisme aan banden te leggen. Even leek het er zelfs op dat de tweeduizend inwoners van Komodo het eiland af geschopt zouden worden, maar die plannen zijn uiteindelijk van tafel gehaald. Met het nieuwe park op Rinca wil Indonesië alsnog de wereld laten genieten van de komodovaranen.

Komodo en Rinca zijn twee kleine eilandjes in het zuidoosten van Indonesië Komodo en Rinca zijn twee kleine eilandjes in het zuidoosten van Indonesië

Kwetsbare diersoort

Met een lengte tot wel 3 meter is de komodovaraan de grootste hagedissensoort ter wereld. Het zijn carnivoren die jagen op grote prooidieren zoals zwijnen, herten en zelfs waterbuffels. Hoewel het grote dieren zijn, komen komodovaranen maar in een klein gebied voor. Ze zijn alleen maar te vinden op Komodo, Rinca en een aantal kleine omliggende eilandjes. Doordat het leefgebied van de komodovaraan klein is, is het een kwetsbare diersoort.

Foto zorgt voor veel ophef

Lang niet iedereen is blij met de ideeën van een safaripark op Rinca. Indonesische natuurorganisaties zijn bang dat door deze plannen het kwetsbare natuurgebied op Rinca in feite zal veranderen in een attractiepark. Ook zouden de vele bouwprojecten op het eiland schadelijk zijn voor de komodovaranen. Die zijn alle drukte niet gewend en komen nu steeds vaker in aanraking met mensen. Een foto van een varaan die oog in oog staat met een vrachtwagen ging twee weken geleden viral in Indonesië en zorgde voor veel ophef.

Onder de noemer Save Komodo Now zijn activisten nu een campagne begonnen om de bouw van het park op Rinca stop te zetten. En ze hebben steun: een petitie die oproept de parkplannen te schrappen is al door meer dan 300.000 Indonesiërs ondertekend.

De Indonesische overheid ontkent dat de bouwplannen schadelijk zijn voor de varanen en zegt dat er altijd natuurbeheerdes ter plaatse zijn om ervoor te zorgen dat de komodovaranen geen gevaar lopen. Maar ook de werelderfgoedorganisatie UNESCO is niet gerust op de plannen. Rinca staat samen met Komodo op de Werelderfgoedlijst. De organisatie heeft zich voorgenomen te gaan vergaderen over de plannen voor het eiland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore