Presidentsverkiezingen

Verklaring Amerikaanse verkiezingsofficials: geen enkel bewijs voor fraude

13 november 2020 03:06 Aangepast: 13 november 2020 05:26
Aanhangers van Trump protesteren in Pennsylvania tegen het volgens hen 'stelen van stemmen'. Beeld © Getty

Verschillende verantwoordelijken voor de presidentsverkiezingen in de VS hebben vanavond een gezamenlijke verklaring doen uitgaan, waarin ze stellen dat er geen bewijs is voor fraude. "Er is geen bewijs dat een stemsysteem stemmen heeft verwijderd of is kwijtgeraakt." 

In de verklaring van het officiële Agentschap voor Cyberveiligheid en Veiligheid van de Infrastructuur (CISA) staat dat de presidentsverkiezingen van 3 november 'de veiligste in de Amerikaanse geschiedenis' zijn geweest.

'Ongegronde beweringen'

Volgens president Trump, die de verkiezingen verloor, is er grootschalige fraude gepleegd bij de verkiezingen. De verantwoordelijken spreken dat in het statement tegen en roepen op tot vertrouwen in het Amerikaanse kiessysteem.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaanse postbeambte geeft toe: bewering verkiezingsfraude verzonnen

"Hoewel we weten dat er veel ongegronde beweringen zijn en mogelijkheden om verkeerde informatie te verspreiden over het verloop van onze verkiezingen, kunnen we u verzekeren dat we het grootste vertrouwen hebben in de veiligheid en integriteit van onze verkiezingen, en dat zou u ook moeten doen."

Elke stem kan indien nodig herteld worden, melden ze. 

De verklaring kwam uren nadat Trump een bewering had geretweet dat een maker van verkiezingsapparatuur 2,7 miljoen stemmen, die landelijk voor Trump waren uitgebracht, zou hebben gewist en honderdduizenden zou hebben veranderd in stemmen voor Biden in Pennsylvania en andere staten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore