Tientallen doden

Amnesty International bevestigt massamoorden in Noord-Ethiopië

12 november 2020 22:58 Aangepast: 12 november 2020 22:59
archieffoto Noord-Ethiopië

Amnesty International bevestigt berichten over een bloedbad in de stad May Cadera in het noorden van Ethiopië op 9 november, waar 'tientallen, en waarschijnlijk honderden, mensen werden neergestoken of doodgehakt'.

De burgerslachtoffers 'lijken dagloners te zijn geweest die op geen enkele manier betrokken waren bij het aanhoudende militaire offensief' in de onrustige regio Tigray, waar de stad zich bevindt, zei Deprose Muchena, directeur van Amnesty International voor Oost- en Zuidelijk Afrika.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Ethiopië bevindt zich op het randje van een burgeroorlog'

Hartverscheurende wreedheid

Hoewel de mensenrechtenorganisatie nog niet in staat was om degenen te identificeren die verantwoordelijk waren voor de aanval, spraken getuigen over troepen die loyaal zijn aan het Tigray People's Liberation Front (TPLF). Deze partij bestuurt de regio en ligt overhoop met premier Abiy Ahmed sinds hij in 2018 aan de macht kwam.

Ahmed zei eerder dat de TPLF verantwoordelijk was voor executies van regeringssoldaten in Noord-Ethiopië.

Hij zei dat het leger de stad Shire in de regio Tigray had heroverd en lichamen van legereenheden had gevonden die waren 'vastgebonden en geëxecuteerd', eraan toevoegend dat 'de wreedheid hartverscheurend is'. Abiy, die de opmerking op Twitter maakte, gaf geen details over het aantal slachtoffers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore