Slecht voor het milieu

'Vlucht naar nergens' is in opmars, maar niet in Nederland

12 november 2020 21:33 Aangepast: 12 november 2020 22:00
Luchtvaartmaatschappij Hong Kong Express bood afgelopen maand ook vluchten naar nergens aan. Beeld © ANP

Voor de meeste mensen zit reizen er voorlopig nog even niet in. Steeds meer buitenlandse luchtvaartmaatschappijen bieden daarom zogeheten 'vluchten naar nergens' aan, om thuisblijvers een leuke ervaring te geven én om wat extra inkomsten binnen te slepen.

Hongkong, Australië, Japan en Hongarije – een kleine greep van landen van waaruit de tripjes worden aangeboden waarbij passagiers opstijgen en op dezelfde plek weer landen. Het initiatief blijkt erg in trek: de vluchten die de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas aanbood, waren in enkele minuten uitverkocht.

Blije gezichten op Australische vlucht naar nergens

Liefst zeven uur konden de passagiers genieten van het uitzicht.

Behalve dat het een leuk uitje is voor verstokte reizigers die vanwege Covid-19 de deur minder vaak uitgaan, zijn de acties ook voordelig voor de luchtvaartmaatschappijen: het is een extra bron van inkomsten, piloten kunnen meer vlieguren maken en de toestellen worden op deze manier beter onderhouden.

Gekkenwerk

Maar niet iedereen staat te springen om de pretvluchten. Volgens critici is het 'gekkenwerk' vanwege de milieuvervuiling die erbij komt kijken. Singapore Airlines wilde ook vluchten naar nergens aanbieden, maar ontving daarop een hoop kritiek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vliegen in coronatijd: op Nederlandse vluchten gaat het goed (tot de landing)

De maatschappij besloot daarom diners en een film aan te bieden in vliegtuigen die aan de grond bleven staan. De prijzen daarvoor varieerden van 53 Singaporese dollars (omgerekend 33 euro) voor een driegangen 'economy-maaltijd' tot 642 dollar (ruim 400 euro) voor acht gangen in de meest luxe klasse. Mensen die een kaartje wisten te bemachtigen, kregen daarvoor ook een rondleiding door de cockpit.

'Niet vliegen om het vliegen'

Nederlandse luchtvaartmaatschappijen zien het niet zitten om dergelijke vluchten aan te bieden. ''Nee, we doen dit niet en zijn dit ook niet van plan", zegt een woordvoerder van Transavia. "Wij willen onze passagiers naar mooie bestemmingen brengen. Daar zetten wij ons dagelijks voor in. Passagiers naar hun familie brengen, hun zakelijke afspraak, vrienden of vakantiebestemming. Dit past daar niet bij.''

En TUI laat weten: ''Bij ons is vliegen een middel om naar een bestemming te komen. Wij gaan niet vliegen om het vliegen. Bovendien past dit niet bij onze duurzaamheidsdoelstellingen."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore