Ga naar de inhoud
Ondanks beweringen Trump

Bestuurders Georgia en Arizona: geen tekenen verkiezingsfraude

Stembiljetten worden verzameld in Georgia. Beeld © ANP

In het Amerikaanse Georgia en Arizona zijn er geen tekenen die wijze op fraude bij het tellen van stemmen. Dat stellen twee Republikeinse bestuurders in de twee staten. Volgens hen zijn de beweringen van president Trump, die zonder enig bewijs spreekt van verkiezingsfraude van de Democraten, niet te onderbouwen.

Brad Raffensperger, de Republikeinse minister van Binnenlandse Zaken Georgia, wijst beschuldigingen van fraude in zijn staat van de hand. Joe Biden, de Democratische winnaar van de verkiezingen, gaat er in de tussenstand met zo'n 14.000 stemmen (0,3 procent) verschil aan de leiding ten opzichte van president Trump. 

Hertelling 

Eerder op de dag gelastte Raffensperger op verzoek van de Republikeinen een hertelling. In een interview met CNN vertelde hij dat hij de handmatige hertelling heeft bevolen vanwege het kleine verschil tussen Biden en Trump in de zuidelijke staat. Raffensperger zegt dat hij gelooft dat de telling tot dusver nauwkeurig is uitgevoerd.

Toen hij werd gevraagd naar de fraudebeschuldigingen van president Trump, zei de topbestuurder dat er onderzoeken gaande zijn, maar dat die nog niets hebben opgeleverd in termen van bewijs. De handmatige hertelling, die op 20 november voltooid moet zijn, zal volgens Raffensperger niet leiden tot een andere uitslag dan de machinale telling die bijna voltooid is.

Trump
Lees ook:
Trump naar de rechter: wat gaat er gebeuren en maakt hij veel kans?

Ook Mark Brnovich, de hoofdaanklager en minister van Justitie van de staat Arizona, zegt dat er in zijn staat geen tekenen zijn van fraude. Zondag spande Trumps campagneteam nog een rechtszaak aan in de zuidwestelijke staat omdat stembiljetten van Trumps aanhangers ten onrechte zouden zijn geweigerd.

Stand van zaken

Brnovich, net als Trump een Republikein, zei in een interview met nieuwszender Fox News dat ook een eventuele hertelling in Arizona volgens hem weinig verandert aan de stand van zaken in die staat. Gisteravond ging Biden met zo'n 12.000 stemmen voorsprong op Trump aan de leiding in Arizona, een verschil dat doorgaans niet overbrugd wordt in een hertelling.

Sinds Biden zaterdag tot winnaar is uitgeroepen, weigert Trump zijn verlies te erkennen en heeft hij een juridisch offensief ingezet om te proberen te bewijzen dat de Democraten hebben gefraudeerd. Dat heeft vooralsnog geen succes.

Amerikaanse
Lees ook:
Amerikaanse staat Georgia gaat stemmen handmatig hertellen

Biden wil oudgediende benoemen tot stafchef Witte Huis

Joe Biden, de verkozen president van de Verenigde Staten, wil Ron Klain benoemen tot stafchef van het Witte Huis. Klain geldt al jaren als een bekend gezicht in de top van de Democratische partij. "Hij is precies wat ik nodig heb nu we de confrontatie aangaan met dit moment van crisis en ons land weer samenbrengen", schrijft Biden op Twitter. 

De stafchef van het Witte Huis is de hoogste ambtenaar in het team van functionarissen dat voor de president werkt. Klain werkte in 1989 al voor Biden toen die nog senator namens de staat Delaware was. Toen Biden vicepresident was onder Barack Obama, diende Klain ook als zijn stafchef.

Op schietles na winst Biden: 'Je moet jezelf beschermen'

02:04
Het nieuws dat Biden de verkiezingen heeft gewonnen komt hard aan bij Trumpaanhangers in het conservatieve deel van de staat Pennsylvania. De verkoop van wapens is daar rond de verkiezingen toegenomen. Maar waarom?