Presidentsverkiezingen

Amerikaanse staat Georgia gaat stemmen handmatig hertellen

11 november 2020 17:25 Aangepast: 11 november 2020 17:32
Aanhangers van Trump laten hun steun zien in Georgia. Beeld © AP

De Amerikaanse staat Georgia gaat alle stemmen die uitgebracht zijn bij de presidentverkiezingen handmatig hertellen. De staat heeft daartoe besloten omdat het verschil tussen Trump en Biden zo klein is. Dat heeft de hoogste verkiezingsofficial in Georgia zojuist bekendgemaakt.

"Wiskundig gezien moet je echt een volledige hertelling met de hand doen, omdat het verschil zo klein is", zegt secretary of state Brad Raffensperger. "We willen hiermee beginnen voor het einde van de week."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Biden bouwt voorsprong in Georgia uit en maakt het Trump steeds lastiger

Geen verschil

In Georgia ligt de uitslag zeer dicht bij elkaar. Met bijna alle stemmen geteld heeft de Democratische kandidaat Joe Biden 49,5 procent van de stemmen en Donald Trump 49,2 procent van de stemmen. De winnaar in de staat krijgt 16 kiesmannen.

Biden werd zaterdag al uitgeroepen tot nieuwe president op basis van uitslagen uit bijna alle Amerikaanse staten. Voor de uitkomst van de verkiezingen maakt de uitslag in Georgia geen verschil.

Donald Trump accepteert zijn verlies niet. Hij zegt dat er fraude is gepleegd en vecht de uitslag in verschillende Amerikaanse staten via de rechter aan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Joe Biden wint Amerikaanse presidentsverkiezingen

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore