Coronavaccin

Pfizer herhaalt: levering vaccin kan eind 2020 al beginnen

11 november 2020 16:08
Een injectiespuit met het vaccin dat ontwikkeld is door het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech. Beeld © Anadolu Agency

Het Duitse BioNTech dat samen met vaccinontwikkelaar Pfizer eerder deze week hoopgevende onderzoeksresultaten bekendmaakte over een nieuw coronavaccin, kan mogelijk eind december al leveren. "Dit is een ambitieus, maar zeer belangrijk doel om de wereldwijde pandemie een halt toe te kunnen roepen", zegt Pfizer-directeur Albert Bourla.

Uit voorlopige onderzoeksresultaten bleek afgelopen maandag dat het vaccin een effectiviteit behaalt van 90 procent. Nieuwsuitzendingen in de hele wereld openden ermee. Ook in Nederland. "Dit ziet er heel goed uit", reageerde hoogleraar vaccins Ben van der Zeijst tegenover RTL Nieuws.

Cécile van Els, immunoloog bij het RIVM en hoogleraar vaccinologie aan de Universiteit Utrecht, zei: "Het ziet er heel goed uit, in principe is dit goed nieuws."

Afhankelijk van goedkeuring

De vraag is nu vooral wanneer het vaccin, met de moeilijke naam BNT162b2, wordt goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau en er geleverd kan worden. Eind dit jaar, werd eerder gezegd. Pfizer herhaalt dit nu: leveringen beginnen aan het einde van 2020, 'afhankelijk van klinisch succes en wettelijke goedkeuring'.

Pfizer en BioNTech verwachten wereldwijd tot 50 miljoen vaccindoses te produceren in 2020 en tot 1,3 miljard doses in 2021.

200 miljoen naar de Europese Unie

Vandaag blijkt ook dat EU-commissaris Stella Kyriakides van Volksgezondheid toestemming heeft gekregen van het dagelijks bestuur van de Europese Unie om een contract voor de levering van de vaccins te tekenen. Daarmee wil de EU 200 miljoen doses veiligstellen, met een optie op nog eens 100 miljoen vaccins.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronavaccin Pfizer voor 90 procent effectief: 'Zeer veelbelovend'

De lidstaten krijgen vijf werkdagen de tijd om het Brussel te laten weten als ze niet aan het contract mee willen doen. Nederland maakt geen gebruik van deze 'opt-out'-mogelijkheid, zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.

Nederland krijgt 7,8 miljoen doses

Als de vaccins door de Europese autoriteiten worden goedgekeurd, kan Nederland aanspraak maken op 3,89 procent van de aangekochte voorraad. Het gaat dan om zo'n 7,8 miljoen doses op de 200 miljoen, waarmee bijna 4 miljoen mensen kunnen worden beschermd omdat er twee prikken nodig zijn. Als ook de optie op 100 miljoen wordt gebruikt, zijn in totaal 11,7 miljoen doses voor Nederland beschikbaar.

Zo werken de kansrijke coronavaccins

Europa heeft miljoenen doses aangekocht van zes verschillende vaccins. Maar hoe werken die eigenlijk?

De Europese Commissie heeft ook al contracten voor Covid-19-vaccins getekend met drie andere farmaceuten. Het gaat om AstraZeneca (300 miljoen doses plus optie op nog eens 100 miljoen), Sanofi-GSK (300 miljoen) en Janssen Pharmaceutica (200 miljoen).

Nederland doet mee aan alle contracten, aldus de woordvoerder in Den Haag. In alle gevallen heeft Nederland recht op de aankoop van 3,89 procent van het totale volume.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore