Wetgeving ligt klaar

Hongarije wil adoptie door homostellen verbieden

11 november 2020 09:35 Aangepast: 11 november 2020 10:16
De Hongaarse premier Orban. Beeld © EPA

De conservatieve Hongaarse regering heeft wetgeving klaarliggen waardoor het voor homostellen vrijwel onmogelijk wordt kinderen te adopteren. Rechtengroeperingen spreken van een aanval op de LHBT-gemeenschap terwijl het vanwege de coronamaatregelen nauwelijks mogelijk is te protesteren.

De regering van premier Viktor Orban stelt ook een wetswijziging voor die vereist dat kinderen worden opgevoed met een 'christelijke' interpretatie van de rol van meisjes en jongens. De regering zegt kinderrechten tijdens adoptie te willen benadrukken.

Homohuwelijk niet toegestaan

Alleen getrouwde stellen komen in aanmerking voor adoptie. Hongarije staat geen homohuwelijk toe dus dat komt dan neer op een adoptieverbod voor homostellen. Alleenstaanden zouden alleen kinderen kunnen adopteren na toestemming van de minister die gaat over familiezaken.

De wetsvoorstellen werden gisteravond laat ingediend bij het parlement, dat wordt gedomineerd door Orbans nationalistische Fidesz-partij. De voorstellen gaan in tegen basale internationale en Europese mensenrechten, zegt de rechtergroep Hatter, die klaagt over de timing nu protesten vanwege corona niet worden toegestaan.

Hongarije stelde in mei al een verbod in op het veranderen van geslacht in identiteitsdocumenten. De Hongaren gaan begin 2022 naar de stembus. Ook in Polen speelde homofobie dit jaar een rol in verkiezingscampagnes.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore