Onderzoek ingesteld

Amerikaanse postbeambte geeft toe: bewering verkiezingsfraude verzonnen

11 november 2020 05:36 Aangepast: 11 november 2020 09:44
Ter illustratie: poststemmen in de Verenigde Staten. Beeld © ANP

Een postbeambte in de Amerikaanse staat Pennsylvania, die eerder melding maakte van stembusfraude, heeft die beschuldigingen ingetrokken. Nadat er een onderzoek werd ingesteld gaf de 32-jarige man toe dat hij alles had verzonnen. Waarom hij dat deed is nog onduidelijk.

De medewerker, Richard Hopkins, beweerde dat leidinggevenden van de US Postal Service (USPS) in Pennsylvania betrokken waren bij verkiezingsfraude. In een ondertekende brief schreef hij dat de datum op late poststemmen door USPS-medewerkers werd veranderd, zodat deze nog mee zouden tellen. 

Aantijgingen ingetrokken

Er werd door inspecteurs van USPS een onderzoek ingesteld naar de beweringen van Hopkins. De 32-jarige postbeambte zou aan inspecteurs van het postbedrijf hebben toegegeven dat er niks waar is van zijn eerdere beweringen. Dat schrijft de Washington Post

Hij zou zondag een schriftelijke verklaring onder ede hebben getekend waarin hij de aantijgingen intrekt.

Hopkins ontkent

The Washington Post heeft Hopkins meerdere keren tevergeefs om commentaar gevraagd. Wel circuleert sinds gisteravond een YouTube-video waarin de postbeambte ontkent de beschuldigingen te hebben ingetrokken. "Ik heb mijn verklaring niet ingetrokken. Dat is niet gebeurd", zei hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Biden: beschamend dat Trump verlies niet toegeeft

De leidinggevende die hij beschuldigde, noemde de aantijgingen eerder '100 procent onjuist'. Volgens de leidinggevende is Hopkins recentelijk 'meerdere malen gestraft'.

Republikeinse kopstukken

De USPS-inspecteurs hebben het Amerikaanse parlement gisteren over de zaak geïnformeerd. Zij hebben laten weten dat Hopkins zijn beschuldigingen heeft ingetrokken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump naar de rechter: wat gaat er gebeuren en maakt hij veel kans?

Al sinds de avond van de verkiezingen zegt president Trump dat er op grote schaal is gefraudeerd. Trump zegt dat hij de verkiezingen gewonnen zou hebben als alleen 'legale stemmen' geteld worden. Republikeinse kopstukken hebben meerdere keren verwezen naar de beweringen van Hopkins. 

Geen bewijs

Er is tot nog toe geen enkel bewijs gevonden van de fraude waar Trump het over heeft. Trump, zijn campagne en de Republikeinse partij hebben in meerdere staten rechtszaken aangespannen om de verkiezingsuitslag aan te vechten.

William Barr, de Amerikaanse minister van Justitie, heeft aanklagers aangespoord om onderzoeken in te stellen naar de vermeende misstanden rond de verkiezingen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore