Gemuteerd coronavirus

Massale ruiming nertsen blijkt 'illegaal', geeft Deense premier toe

11 november 2020 00:37 Aangepast: 11 november 2020 06:12
Militairen zijn ingezet om miljoenen nertsen te ruimen. Beeld © AP

De Deense regering had geen opdracht mogen geven om alle nertsen in het land af te maken. Het massaal ruimen van de dieren is 'illegaal' en er was geen juridische basis voor, geeft de premier van het land toe. Al zeker 2,5 miljoen nertsen zijn geruimd.

"Ik betreur de gang van zaken", zei de Deense premier Mette Frederiksen gisteren. Vanuit de oppositie nam de kritiek op de regering de afgelopen dagen toe, nadat vorige week besloten werd dat alle nertsenfokkerijen per direct moesten sluiten.

Kalm blijven

"We zijn er dit weekend van op de hoogte gebracht dat het besluit illegaal was", vertelde Frederiksen. De premier riep de oppositie op om kalm te blijven. Haar prioriteit is om 'Denemarken zo goed mogelijk door deze pandemie te loodsen'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alle nertsenfokkerijen moeten volgend jaar al sluiten

Vorige week maakte het Deense gezondheidsinstituut SSI bekend dat er ruim 200 mensen zijn besmet met een nieuwe variant van het coronavirus, die afkomstig is van nertsen. Vrijwel alle gevallen werden ontdekt in de regio Noord-Jutland, waar veel nertsenfokkerijen zijn. Maar de nieuwe variant van het coronavirus bleek zich al te hebben verspreid naar honderden fokkerijen in het hele land.

15 tot 17 miljoen nertsen

Het zogenaamde cluster 5-virus kan volgens het SSI van dieren op mensen worden overgedragen. Gevaarlijker is het virus waarschijnlijk niet, maar het risico bestaat dat de vaccins die momenteel worden ontwikkeld minder goed zullen werken tegen deze variant. De Deense regering ging daarom snel over tot actie. Vorige week woensdag besloten de autoriteiten dat alle 15 tot 17 miljoen nertsen in het land moesten worden gedood.

Inmiddels zijn al zeker 2,5 miljoen nertsen geruimd. Een gigantische operatie, waar ook het leger en de Deense politie aan meewerken. Veel nertsen zijn de afgelopen dagen begraven in massagraven, omdat de verbrandingsovens in het land de massale toestroom van de dieren niet konden bolwerken.

Er zijn al zeker 2,5 miljoen nertsen geruimd in Denemarken. Er zijn al zeker 2,5 miljoen nertsen geruimd in Denemarken.

De Deense minister van landbouw, Mogens Jensen, heeft zijn excuses aangeboden voor de massale ruiming. "Wij hebben een fout gemaakt. Er was geen juridische basis om fokkers te vragen hun nertsen te doden", geeft hij toe. Dat schrijft The Guardian. De oppositie eist zijn aftreden.

Compensatie

Een belangenvereniging begrijpt dat de dieren geruimd moeten worden 'om de verspreiding van het coronavirus te stoppen'. Het gaat er nu om dat de boeren wiens dieren zijn omgebracht 'ruimhartig gecompenseerd worden voor het verlies', vindt de vereniging. Het is nog niet duidelijk hoe de Deense regering de boeren tegemoet gaat komen. Denemarken is de grootste nertsenproducent ter wereld.

Ook in Nederland zijn al meer dan vijftig nertsenfokkerijen uit voorzorg geruimd, omdat er besmette dieren werden aangetroffen. De overgebleven fokkerijen moeten volgend jaar de deuren sluiten. Ook Nederlandse fokkers krijgen daar compensatie voor.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De nerts als huisdier? 'Het zijn echt geen gezellige diertjes'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore