Nog geen bewijs

Chef verkiezingsfraude VS neemt ontslag na oproep minister van Justitie

10 november 2020 02:54 Aangepast: 10 november 2020 10:25
William Barr (links) en president Trump. Beeld © AFP

De Amerikaanse minister van Justitie, William Barr, heeft aanklagers opdracht gegeven om onderzoek te doen naar fraude bij de verkiezingen. Zijn baas, president Trump, zegt dat er op grote schaal is gefraudeerd, maar komt niet met bewijs.

Barr schrijft in instructies aan de aanklagers dat er 'substantiële beschuldigingen zijn van onregelmatigheden bij het stemmen en het tellen'. Zij moeten daar volgens hem onderzoek naar doen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump naar de rechter: wat gaat er gebeuren en maakt hij veel kans?

"Ik geef toestemming om substantiële beschuldigingen van fraude bij het stemmen of het tellen van de stemmen uit te zoeken, voordat de resultaten van de verkiezingen definitief worden", schrijft Barr in een brief. Hij zegt er wel bij dat ze niet achter 'onrealistische of vergezochte' beweringen aan moeten gaan.

'Legale stemmen'

Al sinds de avond van de verkiezingen zegt president Trump dat er op grote schaal is gefraudeerd. Trump zegt dat hij de verkiezingen gewonnen zou hebben als alleen 'legale stemmen' geteld worden.

Er is tot nog toe geen bewijs gevonden van de fraude waar Trump het over heeft. Trump, zijn campagne en de Republikeinse partij hebben in meerdere staten rechtszaken aangespannen om de verkiezingsuitslag aan te vechten.

Richard Pilger, de ambtenaar die bij het ministerie van Justitie de leiding heeft over het onderzoeken van eventuele misdaden omtrent de verkiezingen, besloot enkele uren na de bekendmaking van Barr uit protest op te stappen

"Nu ik bekend ben met het nieuwe beleid en de gevolgen ervan, moet ik helaas ontslag nemen als directeur van de afdeling verkiezingsfraude." Een woordvoerder van het ministerie van Justitie gaf daarop geen commentaar.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump stuurt minister van Defensie de laan uit

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore