Ga naar de inhoud
50 mensen onthoofd

Islamisten richten bloedbad aan in Mozambique: voetbalveld vol onthoofde lichamen

Steeds meer mensen ontvluchten het geweld in de provincie Cabo Delgado in Mozambique. Beeld © EPA

In het noordoosten van Mozambique zijn meer dan vijftig mensen onthoofd door militante islamisten. Die veranderden een voetbalveld in een dorp in een 'executieterrein', waar ze lichamen onthoofdden en in stukken hakten.

Het zou de gruwelijkste aanval zijn sinds de terroristen zich in 2017 in de provincie Cabo Delgado begonnen te roeren, meldt de Britse omroep BBC. De slachtpartij begon vrijdagavond en duurde tot zondag.

Vrouwen ontvoerd

Inwoners van Muatide die wilden vluchten, werden gevangen en naar het voetbalveld gebracht. Daar werden ze onthoofd. Hun lichamen werden in stukken gehakt.

Vrijdagavond waren terroristen ook het dorp Nanjaba binnengevallen terwijl ze om zich heen schoten en 'Allahu akbar' riepen. Daar werden zeker twee mensen onthoofd. Een aantal vrouwen werd ontvoerd.

Verdubbeling
Lees ook:
Verdubbeling aantal gevallen cholera Mozambique

De aanvallers worden gelinkt aan de terreurbeweging Islamitische Staat en zouden vaste voet aan de grond hebben gekregen in de gasrijke provincie (kaartje: zie onder).

Territorium uitbreiden

De meeste inwoners van Cabo Delgado zijn moslim. De IS-aanhangers maken gebruik van de grote armoede en werkloosheid in de regio door onder meer jongeren te rekruteren, in de hoop hun territorium in het zuiden van Afrika verder uit te kunnen breiden.

De afgelopen jaren werden in de kustprovincie minstens tweeduizend mensen om het leven gebracht door IS-aanhangers. 430.000 mensen raakten hun huis kwijt. Duizenden mensen proberen het geweld te ontvluchten.