Ontroerende beelden

Marta heeft alzheimer, maar verandert weer in ballerina bij horen muziek

09 november 2020 19:19 Aangepast: 09 november 2020 20:48
Marta C. González was in haar jonge jaren balletdanseres in New York. Beeld © Glia

Bij de eerste tonen van het Zwanenmeer kijkt Marta op. Ze heeft de ziekte van Alzheimer, maar door de muziek lijkt ze haar tijd als ballerina weer te herinneren. Even lijkt het alsof ze niet ernstig ziek is. De beelden gaan nu de hele wereld over.

In de jaren 60 danste de Spaanse Marta op hoog niveau als ballerina in New York. Door de muziek van componist Pjotr Tsjaikovski kan zij zich de choreografie weer herinneren.

"Het is een enorm ontroerend filmpje", laat Alzheimer Nederland weten in een reactie. "Het effect van muziek op mensen met de ziekte van Alzheimer is al vaker bewezen."

Mensen met de ziekte van Alzheimer, een vorm van dementie, krijgen moeite met hun geheugen. Toch kan Marta zich nog haar dansbewegingen van meer dan 50 jaar geleden herinneren. Hoe kan dat?

Herinneringen komen terug

"Bij het luisteren van muziek zijn allemaal verschillende hersengebieden actief", legt muziektherapeut en onderzoeker Naomi Rasing van Universitair Medisch Centrum Groningen uit. "Niet alle gebieden worden aangetast door de dementie. Daardoor houd je bepaalde herinneringen, in dit geval de dansbewegingen." 

"Zoals je bij Marta ziet, beweegt ze automatisch mee met de muziek. Dat komt omdat haar hersenen een koppeling hebben gemaakt met de muziek en de bewegingen die ze al zo vaak heeft herhaald in haar leven. Die komen nu weer naar boven." 

Wat is dementie?

Dementie is een ziektebeeld waarbij de geestelijke vermogens ernstig afnemen. Als gevolg hiervan kan iemand dagelijkse handelingen, die voorheen moeiteloos werden gedaan, minder goed of helemaal niet meer uitvoeren. Denk dan aan problemen met aankleden, het bereiden van voedsel, correcte inname van medicatie, of het betalen van rekeningen.

In Nederland is Alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie en goed voor 70 procent van alle gevallen. In het begin vallen meestal geheugenstoornissen op. Later krijgt iemand met Alzheimer problemen met denken, handelen en taal. Ook kan hij/zij te maken krijgen met veranderingen in karakter en gedrag.

Bron: Alzheimer Nederland

Muziektherapie wordt vaker gebruikt bij mensen met dementie. "Muziek heeft invloed op het gedrag en emoties", laat Alzheimer Nederland weten. "Zo hebben we ook eerder gezien dat mensen die al lange tijd niet meer hebben gesproken wél ineens mee gaan zingen met voor hun bekende liedjes." 

Inmiddels overleden

Ook Rasing merkt het effect. "Mensen kunnen ook helderder worden en meer aanwezig zijn in het moment. Je ziet weleens dat mensen door alzheimer onrustiger zijn dan normaal. Het luisteren naar muziek kan iemand rustig maken." 

De video van Marta is vorig jaar opgenomen in Spanje. Inmiddels is de voormalig danseres overleden. Als eerbetoon werd de video een paar dagen geleden op internet geplaatst. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alcoholgebruik, luchtvervuiling en hersenletsel toegevoegd aan risicomodel dementie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore