Minsk

Politie in Belarus grijpt hard in: 548 demonstranten opgepakt

08 november 2020 19:05
Een vrouwelijke demonstrant wordt afgevoerd

Bij demonstraties in Belarus zijn vandaag honderden demonstranten opgepakt. Volgens mensenrechtenorganisatie Viasna zouden op de straten van Minsk in totaal 548 mensen zijn opgepakt door de politie en geheime diensten van het regime.

In een winkelcentrum sloten agenten de deuren en begonnen ter plekke klanten te fouilleren, op zoek naar spandoeken van de oppositie en andere materialen. De veiligheidsdiensten dwongen ook automobilisten te stoppen en doorzochten hun voertuigen.  

Duizenden mensen gingen vandaag in de hoofdstad Minsk en andere steden de straat op. Voor zover bekend verliepen de demonstraties vreedzaam. In het centrum van de hoofdstad stonden politiebusjes en waterkanonnen opgesteld. De toegang tot mobiel internet in het stadscentrum was beperkt en net als in de voorgaande weken waren tijdens protesten verschillende metrostations in de stad gesloten.

Maanden op rij

Al drie maanden op rij demonstreren 's zondags tienduizenden demonstranten in Belarus om het aftreden van de president te eisen na omstreden presidentsverkiezingen, waarbij president Loekasjenko opnieuw werd herkozen, algemeen wordt aangenomen dat daarbij enorm is gefraudeerd. Bovendien werden in de weken voor de verkiezingen bijna alle prominente leden van de oppositie gearresteerd.

Massastaking in Belarus tegen Loekasjenko: 'We zullen overwinnen'

Al maanden wordt er volop gedemonstreerd. Dit zijn beelden van twee weken geleden..

De oppositie vindt dat Svetlana Tichanovskaja, die het tijdens de stemming van 9 augustus tegen Loekasjenko opnam, de echte winnaar van de verkiezingen was. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore