16 uur sporten

Indrukwekkende primeur: Chris heeft down en voltooit zware Ironman triatlon

08 november 2020 12:12 Aangepast: 08 november 2020 12:54
Chris viel van zijn fiets en haalde zijn knie open, maar hij stapte weer op en fietste weer verder. Beeld © Getty Images

De Amerikaanse Chris Nikic (20) is de eerste man die met het syndroom van Down over de finish komt van een Ironman. Hij zwom 3,8 kilometer, fietste 180 kilometer en rende daarna een marathon van 42,2 kilometer.

Hij heeft inmiddels meer dan 46.000 volgers op Instagram die zijn trainingen naar de Ironman op de voet volgden. En vandaag is het dan eindelijk gelukt: Chris kwam over de finish van de Ironman in Panama City Beach, Florida.

Verschillende coaches begeleidden hem bij de lange afstanden zwemmen, fietsen en hardlopen. Chris was ervan overtuigd dat hij de eindstreep zou halen. Gisteren zette hij op zijn Instagrampagina: 'Morgen word ik wakker en ga ik van die jongen met het syndroom van Down naar een Ironman.'

Anderen inspireren

Naast triatlonsporten, speelt Chris ook golf en basketbal. Hij is niet alleen sportief, hij staat ook regelmatig op het podium om anderen te inspireren met zijn verhaal. Hij was vijf toen hij een openhartoperatie onderging. Op zijn derde had hij een soort rollator nodig om te lopen en het kostte hem zes maanden om te leren fietsen.

Wat hij vooral wil overbrengen is om je niet te laten tegenhouden door iets wat je niet kunt, maar door hard te werken en met de juiste begeleiding elke dag één procent te groeien. Door te blijven geloven in wat je kunt en jezelf te blijven verbeteren is het Chris gelukt de finish te halen.

Chris finishte in 16 uur, 46 minuten en 5 seconden. Chris finishte in 16 uur, 46 minuten en 5 seconden.

Veel mensen waren onder de indruk van zijn prestatie. "Hij schrijft geschiedenis", zegt USA Triathlon op Facebook. Volgens de organisatie staat de hele triatloncommunity achter hem. Chris zelf droomt alweer verder. Hij wil een vrouw en een flinke partij buikspieren, liefst een 'eight-pack', net als zijn coach.

Bekijk in onderstaande video de laatste kilometers en de finish van Chris:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore