Noodtoestand

Tropische storm Eta stevent af op Cuba, daarna Florida

08 november 2020 09:42 Aangepast: 08 november 2020 09:53
Eta zorgde in Honduras ook voor veel overlast en schade. Beeld © ANP

Na een spoor van vernielingen in Midden-Amerika en Mexico koerst tropische storm Eta nu recht af op Cuba. Eta veroorzaakte al aardverschuivingen en overstromingen. Naar schatting zijn ongeveer tweehonderd mensen omgekomen.

De tropische storm zal dwars over het midden van Cuba gaan. Windstoten kunnen snelheden tot 150 kilometer per uur bereiken en de regen zal waarschijnlijk blijven toenemen. Dat is een probleem, want op veel plekken is de bodem nu al doorweekt en kan het nauwelijks meer water opnemen. Hierdoor neemt het risico op aardverschuivingen toe.

De Cubaanse autoriteiten waarschuwen voor overstromingen. Voor verschillende provincies zijn waarschuwings- en alarmfasen aangekondigd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zeker 170 doden in Midden-Amerika door tropische storm Eta

Noodtoestand

Waarschijnlijk koerst Eta later vandaag en morgen af op het zuiden van Florida. De tropische storm zal in Cuba in kracht afnemen, maar zal op zee weer tot orkaankrachten groeien. Gouverneur Ron DeSantis van Florida heeft gisteren in afwachting op de storm in een groot deel van de staat de noodtoestand uitgeroepen.

Eta is een van de hevigste stormen sinds jaren in Midden-Amerika. Dinsdag kwam Eta als orkaan aan land in Nicaragua. Later verzwakte die tot een tropische storm. Vooral Guatemala is zwaar getroffen. Daar werd een heel dorp door een aardverschuiving geraakt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore