Ga naar de inhoud
Grote wetswijziging

Verenigde Arabische Emiraten passen strenge islamitische wetgeving aan

Dubai en de andere Emiraten werken aan een toegankelijker imago. Beeld © AP

Een grote wetswijziging in de Verenigde Arabische Emiraten, waaronder ook Dubai valt. De strenge islamitische regels worden versoepeld: vrouwenrechten worden verbeterd, ongetrouwde stellen mogen voortaan samenwonen en alcohol wordt vrij verkrijgbaar.

Buitenlanders kunnen voortaan de regels voor huwelijken, scheidingen en erfenissen uit hun eigen land volgen, in plaats van de strikte regels die nu voor iedereen gelden. Dat is een enorme verbetering op het gebied van vrouwenrechten.

Zweepslagen

Overtreders konden hoge boetes krijgen of een jarenlange gevangenisstraf. Islamitische inwoners konden zelfs lijfstraffen als zweepslagen verwachten. De Emiraten hebben shariawetgeving, maar maken nu toch wat uitzonderingen. In het bijzonder voor buitenlanders die er wonen of op bezoek zijn.

'Cloud
Lees ook:
'Cloud seeding': Dubai onder water door zelfgemaakte regen

Zo mogen ongetrouwde stellen voortaan samenwonen. Seks met iemand waarmee je niet getrouwd bent, is in principe toegestaan. En bij een scheiding wordt voortaan gekeken naar de regels in het land van herkomst.

Eerwraak strenger bestraft

Onder shariawetgeving werd vooral de vrouw traditioneel flink benadeeld bij een scheiding of erfenis: ze kreeg vaak automatisch een veel kleiner deel van het vermogen toegewezen. Ook eerwraak wordt voortaan strenger bestraft. Eerder werden daar lichtere straffen voor gegeven, maar vanaf nu wordt eerwraak als een normale moordzaak behandeld.

Durf jij? Extreme kabelbaan in Dubai

00:54
Dubai zet vol in op toerisme.

Alcohol vrij verkrijgbaar

Ook de regels voor alcohol worden aangepast. Als Nederlander kon je in Dubai al vrij makkelijk aan een biertje komen in je hotel of in speciale bars en clubs voor toeristen. Maar voor inwoners van de Emiraten was het kopen, bezitten of drinken van alcohol streng verboden zonder speciale pas van de overheid.

Door de nieuwe regels hopen de Verenigde Arabische Emiraten een aantrekkelijker bestemming te worden voor grote bedrijven en toeristen. De aanpassing van de regels komt een paar weken na een vredesdeal met Israël, waarbij de diplomatieke banden tussen de landen werden aangehaald.

Toleranter imago

De Emiraten zetten groots in op toerisme. In het land zijn buitenlanders verruit in de meerderheid. Behalve expats en toeristen wonen er miljoenen gastarbeiders in de Verenigde Arabische Emiraten. De machthebbers hopen dat de soepelere regels kunnen helpen om de Emiraten een toegankelijker en toleranter imago te geven.