Duizenden mensen dakloos

Zeker 170 doden in Midden-Amerika door tropische storm Eta

07 november 2020 11:17 Aangepast: 07 november 2020 11:17
Door tropische storm Eta zijn meer dan 170 mensen om het leven gekomen. Beeld © EFE/ Esteban Biba

Tropische storm Eta heeft in Midden-Amerika meer dan 170 levens geëist. Mensen zitten vast op daken van overstroomde huizen.

In Nicaragua, Honduras en Guatemala veroorzaakte Eta overstromingen. "De situatie is ernstig en moet professioneel worden aangepakt, snel", zegt de Hondurese president Juan Orlando Hernandez tegen tv-zender HCH. Mensen zijn gestrand of zitten vast op daken van overstroomde huizen. Duizenden mensen zijn dakloos geraakt.

241 kilometer per uur

Eta is een van de hevigste stormen sinds jaren in Midden-Amerika. Hij kwam dinsdag als orkaan van categorie 4 aan land in Nicaragua. Toen werden windsnelheden van 241 kilometer per uur bereikt. Nadat de orkaankracht was afgenomen, trok Eta verder over het binnenland en het naburige Honduras.

Een man zwemt langs een bus in Omonita, Honduras. Een man zwemt langs een bus in Omonita, Honduras.

In de stad San Cristóbal Verapaz in Guatemala werden door aardverschuivingen 25 huizen verwoest. Guatemala lijkt het zwaarst getroffen, met volgens president Alejandro Giammattei zo'n 150 doden. In Honduras overstroomden de straten van San Pedro Sula. 500 mensen die op daken stonden werden gered. Daar vielen volgens de autoriteiten veertien doden.

Modderstroom

Media in Nicaragua meldden dat twee mijnwerkers waren omgekomen in een modderstroom. In Costa Rica kwamen een Costa Ricaanse vrouw en een Amerikaanse man om het leven toen hun huis werd getroffen door een aardverschuiving.

 Puerto Barrios, Guatemala. Puerto Barrios, Guatemala.

In Panama kwamen vijf mensen om, onder meer door een overstroming in de provincie Chiriqui, dicht bij de grens met Costa Rica. In de landen zijn veel huizen, wegen en bruggen beschadigd door de harde wind en hevige regenval.  

Een man redt zijn biggen in El Progreso, Honduras. Een man redt zijn biggen in El Progreso, Honduras.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore