Factchecks

Dit zijn de feiten over Trumps beweringen van afgelopen nacht

06 november 2020 13:01 Aangepast: 06 november 2020 13:50
Beeld © ANP

De huidige president Donald Trump komt met talloze beweringen over het verkiezingsproces. Volgens hem is er onder andere fraude gepleegd en is het stemmen per post illegaal. Wat is daar allemaal van waar?

De Amerikaanse verkiezingen zijn nagelbijtend spannend. Het verschil tussen de twee presidentskandidaten is enorm klein, dus iedere stem telt. Vannacht kwam Trump in een persconferentie met een aantal nieuwe beweringen en beschuldigingen over het stemproces. Het Amerikaanse persbureau AP checkte in hoeverre deze juist zijn.

Trump: "In Pennsylvania hebben Democraten de uitslagen beïnvloed, omdat ze stembiljetten nog na drie dagen accepteren."

Feit: Het Hooggerechtshof – dus niet de Democraten - heeft toegestaan dat stembiljetten die binnen drie dagen na de verkiezingsdag binnenkomen nog worden meegeteld.

Trump: "In Pennsylvania hebben de Democraten geprobeerd om verkiezingswaarnemers weg te sturen. Zij willen niet dat mensen meekijken terwijl ze de stemmen tellen."

Feit: Dat is onjuist. Trump misinterpreteert een rechtszaak die ging over de afstand die waarnemers moesten houden ten opzichte van verkiezingsmedewerkers die stemmen tellen. De Trump-campagne spande een rechtszaak aan om ervoor te zorgen dat waarnemers dichterbij mochten komen dan in de eerste instantie was toegestaan, en dat verzoek is toegestaan door de rechter.

Trump: ''Onze campagneleden werden geweigerd om bij het stemmen in Detroit aanwezig te zijn.''

Feit: Dat is onjuist. De stemmen werden op een locatie geteld waar 134 tafels waren opgesteld. Van elke partij mocht één persoon toezicht houden. Volgens een woordvoerder zijn er geen Republikeinen weggestuurd, maar toonden sommige mensen agressief en intimiderend gedrag jegens de stemmenverwerkers. Er werden uiteindelijk van beide partijen mensen geweigerd vanwege een gebrek aan capaciteit door de coronamaatregelen.

Trump: "De kiescommissie in Georgia wordt geleid door Democraten."

Feit: Dat is onjuist. De Republikeinse staatssecretaris Brad Raffensperger is daarvoor verantwoordelijk.

Trump: "In Georgia heeft een rechter bepaald dat alleen op de verkiezingsdag gestemd mag worden. Dat gebeurt niet, er komen ook na de verkiezingsdag nog stemmen binnen."

Feit: Dat is een onjuiste beschrijving van de uitspraak van de rechter. In Georgia moeten de stemmen op de verkiezingsdag voor 19:00 uur aanwezig zijn, maar er is een uitzondering gemaakt voor overzees gestationeerde militairen. Die mogen tot en met vrijdag 17:00 uur worden geaccepteerd. Er worden dus nog steeds stemmen geteld in Georgia, en die tellen volgens de wet mee.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Live: de uitslagen van de verkiezingen in de VS

Trump: "Als je alle legale stemmen telt, win ik met gemak. Als je de illegale stemmen telt, kunnen ze de verkiezingen van ons stelen."

Feit: Dit is nergens op gebaseerd. Officiële instanties hebben geen melding gemaakt van substantiële 'illegale' stemmen, bovendien zou het om enorme aantallen moeten gaan om de verkiezingen te kunnen beïnvloeden. Ook doet Trump alsof het stemmen per post illegaal is, maar dat is volgens officiële instanties toegestaan om veilig te kunnen stemmen tijdens de coronacrisis.

Trump: "De voorsprong die wij hadden, verdwijnt vanwege verdachte activiteiten. We waren aan het winnen op alle belangrijke plekken."

Feit: Dat is onjuist. Zijn voorsprong slinkt vanwege de manier waarop de stemmen worden geteld. In veel staten worden de stemmen per post als laatste geteld. Een groot deel van die stemmen gaat naar Biden, vooral omdat Trump van tevoren had opgeroepen om niet per post te stemmen maar om in persoon vroeg te stemmen op de verkiezingsdag zelf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Biden koerst af op overwinning, Trump spreekt opnieuw zonder bewijs van fraude

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore