Ga naar de inhoud
Onjuiste beweringen

Biden koerst af op overwinning, Trump spreekt opnieuw zonder bewijs van fraude

Donald Trump. Beeld © ANP

De Amerikaanse presidentsverkiezing is nog steeds onbeslist. Het tellen van de stemmen is nog altijd bezig. Alle ogen zijn op Georgia gericht. Meer dan 99 procent van de stemmen daar is geteld. De uitslag in de staat, goed voor zestien kiesmannen, is cruciaal. Als Biden Georgia op zijn naam schrijft, is hij vrijwel zeker van het presidentschap.

Volgens CNN staat Biden op het punt om zijn achterstand ten opzichte van president Donald Trump in de staat Georgia om te buigen in een voorsprong. De afgelopen uren slinkt Trumps voorsprong in die zuidoostelijke staat zienderogen. Qua afgerond percentage van de stemmen in Georgia staan Biden en Trump nu gelijk op 49,4 procent. De voorsprong van Trump is daarmee teruggebracht tot slechts 1709 stemmen. Biden staat nu op 264 van de 270 benodigde kiesmannen, Trump staat op 214.

Trump spreekt zonder bewijs van fraude

Tijdens een toespraak noemde Donald Trump het stemmen per post opnieuw corrupt en suggereerde – zonder enig bewijs – dat er massaal fraude is gepleegd. Grote Amerikaanse televisiezenders grepen in en zonden zijn onbewezen beweringen niet helemaal uit. Trump dreigt de presidentsverkiezingen te verliezen. "Het is duidelijk dat hij de handdoek nog niet in de ring gooit", zegt correspondent Erik Mouthaan.

Vannacht om 00.45 uur (Nederlandse tijd) begon de Amerikaanse president Donald Trump een persconferentie over de presidentsverkiezingen. "Een boze gefrustreerde president Trump spuwde een hele reeks verdachtmakingen en onjuiste beweringen", legt Mouthaan uit.

Bekijk de speech van Trump

16:40

'Historisch gewonnen'

Zo zei Trump dat hij 'historisch heeft gewonnen in grote staten', terwijl de definitieve uitslagen nog niet binnen zijn. "Als je de legale stemmen zou tellen, heb ik al gewonnen, maar als je de illegale stemmen telt win ik niet", zegt president Donald Trump tijdens de persconferentie. Hier is geen bewijs voor.

Bekijk het fragment hier:

De Amerikaanse president beweerde dat hij door de media is tegengewerkt. "De peilingen waren een poging om de verkiezingen te ondermijnen", zei Trump. "Nog maar een paar staten te gaan", vervolgde hij. "Als een wonder gingen onze goede cijfers omlaag qua stemmen. Die staten worden geleid door Democraten. Onze waarnemers zijn te ver op afstand gehouden."

Joe
Lees ook:
Joe Biden vergroot voorsprong in Georgia

Geen enkel bewijs

"De president noemt het stemmen per post opnieuw corrupt", zegt Mouthaan. "Hij zegt dat het 'te makkelijk' is en suggereert zonder enig bewijs dat er massaal fraude is gepleegd. Ook liegt de president dat er geen waarnemers van de Trump campagne zijn toegelaten in de stembureaus." Hij zegt daarnaast dat medewerkers van kieslokalen 'slechte dingen' doen.

"De meeste van de beweringen zijn niet gebaseerd op feiten", zegt Mouthaan. "Zo is er discussie over de vraag hoe dichtbij waarnemers van de campagne mogen staan bij het tellen. Het is echter niet zo dat zij buiten worden gehouden."

Stembiljetten na verkiezingsdag

"Ook vindt Trump dat het verdacht is dat er na de verkiezingsdag nog stembiljetten binnenkomen", zegt Mouthaan. "Maar in heel veel staten is dat toegestaan. Zolang de stem maar verwerkt is door de posterijen op de verkiezingsdag, kan deze eventueel een paar dagen later aankomen bij het stembureau."

Nieuwszenders grepen in

De nationale televisienetwerken ABC, NBC en CBS grepen in tijdens de toespraak en schakelden tijdens hun avondbulletins terug naar de studio, terwijl de president nog aan het spreken was. Nieuwszender CNN zond wel het complete statement uit. Daar zat in de studio ook de Republikeinse oud-presidentskandidaat Rick Santorum, die vol ongeloof zijn partijgenoten opriep om zich uit te spreken tegen de leugens van Donald Trump.

Prominent adviseur

Intussen heeft Chris Christie, een voormalig gouverneur van New Jersey en nu een prominente adviseur van Donald Trump, zich bij ABC News duidelijk uitgesproken tegen de beweringen van de president.

“We hebben vandaag geen enkel bewijs gehoord”, zei Christie. “Het laat de boel alleen maar ontvlammen, zonder informatie. En we kunnen het ons niet permitteren om het zonder bewijs te laten ontvlammen”, voegde hij toe. 

Christie is de eerste Republikein uit de directe kring van Trump die zich uitspreekt tegen de beschuldigen van fraude. Christie voorziet de president geregeld van advies in het Witte Huis. Ook Republikeinen die verder van Trump afstaan uitten openlijk kritiek na de laatste conferentie, onder wie oud-presidentskandidaat Rick Santorum.

'Zwaarlijvige schildpad'

CNN-verslaggever en boegbeeld Anderson Cooper heeft felle kritiek geuit op Trump. Hij noemt hem een 'zwaarlijvige schildpad die op zijn rug in de zon ligt te wachten tot zijn tijd voorbij is'. 

Toespraak Joe Biden

De Democraat Joe Biden kan winnen in de staten Pennsylvania, Nevada en Arizona, en misschien ook in Georgia. Daarmee zou hij de verkiezingswinst binnenslepen. Gisteren legde Biden een korte verklaring af waarin hij mensen opriep kalm te blijven nu de laatste stemmen worden geteld en de uitslag bijna bekend is. "Elke stem moet worden geteld. En dat hoort ook", vertelde hij.

De democratie werkt soms wat rommelig, zei Biden, 'maar dat hoort erbij'. "We zijn heel hoopvol over waar we nu staan. Laat iedereen rustig blijven, het proces is in volle gang, het tellen zit er bijna op." Over Trump sprak Biden niet. Bekijk de toespraak van Biden hier:

'Het systeem werkt'

01:54