Ga naar de inhoud
Dreigementen Trump

Biden komt met 'Fight Fund' om alle stemmen te tellen

Joe Biden Beeld © EPA

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft een fonds in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat elke stem die uitgebracht is tijdens de Amerikaanse verkiezingen geteld wordt. De Republikein Donald Trump dreigt namelijk het tellen van de stemmen stil te leggen.

Uitdager Biden noemt het Biden Fight Fund 'de grootste inspanning ooit om de verkiezingen te beschermen'. Volgens hem is het is niet aan Donald Trump om de uitslag van de verkiezingen te bepalen. Hij twittert: "Het Amerikaanse volk doet dat."

De Democratische vicepresidentskandidate Harris roept op Twitter op tot een donatie van 5 dollar. De Democraten zijn bereid terug te vechten, zegt Harris: "Ons werk kan weken duren en we hebben uw hulp nodig."

Lopen
Lees ook:
Lopen verkiezingen uit op rechtszaak? 'Trump zal uitslag niet erkennen'

Afgelopen nacht dreigde Trump naar de rechtbank te stappen om te voorkomen dat alle stemmen worden geteld. In zijn speech vanochtend zei hij daarvoor zelfs naar het Hooggerechtshof wil stappen. "Dat komt omdat Trump voorlopig in de staten die nog geteld moeten worden voor of dicht bij Biden staat", zegt Amerikadeskundige Raymond Mens.

"Het gaat vooral om de swing states. Maar in die staten moeten de stemmen nog geteld worden die eerder per post gekomen zijn. Die stemmen gaan voornamelijk naar Biden. Die loopt dus in, en dan kan het verschil uiteindelijk om een paar honderd stemmen gaan."

'Peilingen zaten er weer naast, het is ongekend spannend'

00:38
Correspondent Erik Mouthaan praat je bij over de laatste stand van zaken.

Volgens persbureau Reuters probeerde het team van Trump vanavond het stemmen in de cruciale staat Michigan te stoppen. Daarnaast vragen de Republikeinen in de door Biden gewonnen staat Wisconsin om een hertelling. 

Live:
Lees ook:
Live: de uitslagen van de verkiezingen in de VS