Ontstaan ontrafelen

Mysterieus radiosignaal in ons eigen sterrenstelsel waargenomen

04 november 2020 19:28 Aangepast: 04 november 2020 19:42
Impressie van neutronenster SGR 1806-20, ter illustratie. Beeld © Getty Images

Wetenschappers hebben voor het eerst een korte en heldere radiopuls in onze Melkweg waargenomen. De zogenoemde 'fast radio bursts' (FRB's) duren vaak maar een milliseconde en zijn soms miljoenen malen krachtiger dan de zon.

Omdat een FRB zo ontzettend kort duurt, kunnen astronomen nog niet met zekerheid zeggen waar ze precies vandaan komen. Over het ontstaan bestaan een boel theorieën. Die lopen uiteen van buitenaardse wezens tot een stervende ster.

'Andere kant van het universum'

Assistent-professor Kiyoshi Masui leidde het onderzoek van het Amerikaanse Massachusetts Institute for Technology. Hij zegt dat het ontstaan van de krachtige uitbarstingen nog een mysterie blijft. "Tot nu toe hebben we ze alleen aan de andere kant van het universum kunnen zien." Het is dus extra bijzonder dat het signaal dat in april van vorig werd waargenomen vanuit onze eigen Melkweg komt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gelukt: ruimtesonde NASA raapt materiaal van asteroïde

"Dit is wel de eerste keer dat we zo'n speciale FRB naar een specifiek object hebben kunnen herleiden", zegt Masui. Het waargenomen signaal komt zeer waarschijnlijk van een neutronenster met een erg sterk magnetisch veld. De hoop is dat de FRB kan helpen met het verder ontrafelen van de herkomst en het ontstaan van dit soort pulsen.

Extreme omstandigheden

Het staat wel vast dat er een enorme hoeveelheid energie en extreme omstandigheden voor een FRB nodig zijn. Op aarde hoeven we ons niet meteen zorgen te maken. Hoewel zo'n signaal bij de bron ontzettend sterk is, komt het van zo ver weg dat wanneer het ons bereikt, het vergelijkbaar is met 1/1000ste de straling van een mobiele telefoon vanaf de maan.

NASA-beeld zon: schitterende zonnelussen

NASA heeft nieuwe beelden gepubliceerd van de atmosfeer van de zon. Daar is het veel heter dan aan de oppervlakte.

Het onderzoek werd gedaan door een internationaal team wetenschappers met behulp van verschillende telescopen over de hele wereld en in de ruimte. Het is gepubliceerd in Nature.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore