Onderzoek IND

Liegen over geaardheid kost Oegandese asielzoekers mogelijk verblijfsstatus

04 november 2020 19:16
Ter illustratie: homovlaggen in Nederland. Beeld © ANP

36 Oegandese asielzoekers raken mogelijk hun al toegekende verblijfsstatus kwijt, omdat zij tijdens hun asielprocedure gelogen hebben over hun geaardheid. Uit onderzoek van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is gebleken dat in 36 van de 253 onderzochte gevallen 'mogelijk voldoende grondslag bestaat om tot intrekking over te gaan'.

In één geval is dat al gebeurd, de overige 35 zaken zijn nog in behandeling. Dat meldt verantwoordelijk staatssecretaris Ankie Broekers-Knol aan de Tweede Kamer. In het Afrikaanse land riskeren homoseksuelen een levenslange gevangenisstraf.

Sterke twijfels niet voldoende

Intrekking van de asielstatus is niet eenvoudig, zegt Broekers-Knol. "De IND zal moeten bewijzen dat er zowel nu als destijds geen sprake is geweest van een oprecht beroep op de asielbescherming." Alleen sterke twijfels over de geloofwaardigheid van hun verhalen is dus niet voldoende.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oeganda wil doodstraf voor homoseksuelen

In zaken waarin asiel is aangevraagd op grond van homoseksualiteit, ligt dat volgens de staatssecretaris 'nog gecompliceerder'. Zij vindt het zorgelijk dat misbruik daardoor moeilijk is aan te pakken en wil laten onderzoeken hoe dat beter kan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore