Vier weken

Engeland opnieuw in lockdown, proef met massatesten

05 november 2020 07:50
Beeld © ANP

Engeland gaat vandaag voor de tweede keer op slot. De nieuwe lockdown duurt in elk geval tot 2 december. De Britse premier Boris Johnson kiest voor een 'kort maar krachtige' aanpak, zodat de Britten er voor Kerst weer uit kunnen.

Met deze tweede nationale lockdown wil premier Boris Johnson voorkomen dat ziekenhuispersoneel gedwongen wordt te kiezen tussen welke patiënten ze wel en niet kunnen behandelen. Dit zijn een aantal van de nieuwe regels:

  • Pubs en restaurants zijn dicht, eten afhalen is toegestaan
  • Niet-essentiële winkels zijn dicht
  • Iedereen moet zo veel mogelijk thuisblijven, tenzij het noodzakelijk is voor bijvoorbeeld werk of studie
  • Mensen mogen met één iemand buiten hun huishouden afspreken op openbare plekken
  • Bruiloften worden in principe niet toegestaan
  • Begrafenissen wel, met maximaal 30 mensen
  • Scholen en universiteiten blijven open
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze landen hebben het coronavirus wél onder controle

De regels gelden in principe tot en met 2 december.  ''Premier Johnson wil zich daar strak aan houden, zodat de Britten er voor Kerst weer uit kunnen'', vertelt RTL-correspondent Anne Saenen. ''Allereerst om de economische impact zo klein mogelijk te houden, maar ook omdat hij bang is draagvlak te verliezen. Kerstmis is voor de mensen hier nog belangrijker dan voor Nederlanders. Het is voor hen hét moment van het jaar. Johnson vreest dat ze ondanks alle regels dan toch wel zullen samenkomen.''

Of het bij vier weken blijft, is volgens Saenen nog maar de vraag. ''Ik merk om mij heen dat niemand gelooft dat het zo kort gaat duren. De vorige lockdown zou ook drie weken duren, dat werden uiteindelijk maanden. Uit de politiek klinken ook geluiden dat het geen realistisch tijdvlak is, dat het waarschijnlijk meer tijd zal kosten om de besmettingen naar beneden te krijgen.''

Proef met massatesten

Daarnaast begint het Verenigd Koninkrijk vanaf komende vrijdag een pilot waarin ze het zogeheten 'massatesten' gaan uitproberen. Dat zal gebeuren in Liverpool, een van de grootste brandhaarden van Engeland. Ruim een half miljoen mensen – ongeacht of ze symptomen hebben of niet – zullen worden getest op het virus. Mensen met een positieve uitslag wordt gevraagd in zelfquarantaine te gaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Slowakije test hele bevolking op coronavirus

''De reden dat ze dit doen is omdat het bron- en contactonderzoek in Engeland niet effectief genoeg werkt'', legt Saenen uit. ''De Engelse variant van de corona-app is niet echt succesvol. Heel weinig mensen die zich volgens de app moet isoleren houden zich daaraan. Bovendien moeten de Britten al snel in isolatie: als een leerling van een basisschool besmet blijkt, moet de hele klas in quarantaine. Met deze aanpak kun je gerichter mensen isoleren.''

Tijdens de proef zal gebruik worden gemaakt van de huidige teststraten. Daarnaast worden nieuwe testlocaties geopend in onder andere scholen, universiteiten en verpleeghuizen. Het leger wordt ingezet om mee te helpen.  

Potentie

Johnson is optimistisch over het testprogramma: ''Het is nog vroeg dag, maar dit soort massatesten hebben potentie om een nieuw machtig wapen te worden in onze strijd tegen Covid-19'', verklaarde hij. Maar volgens de directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Mike Ryan is het massale testen kostbaar en onrealistisch, al kan het testen van asymptomatische mensen volgens hem wel nuttig zijn.

Afhankelijk van het succes in Liverpool wil Johnson het plan ook in andere gemeenten herhalen, nog voor Kerstmis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ons leven wordt komende 2 weken nog wat ingewikkelder: de maatregelen op een rij

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore