Presidentsverkiezingen

Trump claimt overwinning en spreekt zonder bewijs van fraude: 'Ongekend'

04 november 2020 08:58 Aangepast: 04 november 2020 12:19

Donald Trump heeft in een toespraak in het Witte Huis de verkiezingsoverwinning geclaimd, hoewel in enkele staten de uitslagen nog niet officieel binnen zijn. Er moeten nog miljoenen stemmen worden geteld. Trump beweerde ook dat er is gefraudeerd, zonder die claim verder te verduidelijken. "Ongekend", noemt correspondent Erik Mouthaan die bewering.

Hij zegt dat hij heeft gewonnen in de swingstaten Pennsylvania, Wisconsin, Michigan en Georgia, maar daar zijn de uitslagen nog alles behalve zeker.

Naar Hooggerechtshof

Ook beweerde Trump dat er is gefraudeerd, zonder die bewering verder te verduidelijken. Trump kondigde aan naar het Amerikaanse hooggerechtshof te willen stappen 'om het stemmen te stoppen'. Maar de stembureaus zijn overal al gesloten.

Het bleef onduidelijk of hij bedoelde dat hij wil dat het tellen van stemmen wordt gestopt.

Volgens persbureau AP heeft Trump op dit moment 213 kiesmannen, terwijl de Democratische kandidaat Joe Biden 225 kiesmannen heeft. De winnaar heeft 270 kiesmannen nodig.

'Schokkend dat president openlijk over fraude spreekt, er is geen bewijs'

Amerika-correspondent Erik Mouthaan is verbaasd over de toespraak van Donald Trump waarin de president claimt de verkiezingen al gewonnen te hebben. Ook vindt hij het opvallend dat Trump openlijk spreekt over fraude rondom het tellen van de stemmen.

"Dit is vrij schokkend", zegt Mouthaan. "Een president die openlijk zegt dat er fraude wordt gepleegd in het stemproces. Dit zet de verkiezingen in Amerika op scherp. Er is geen bewijs, daar komt hij niet mee. Hij doet dit om zelfverzekerdheid uit te stralen, maar dit soort aantijgingen zijn ongekend."

Volgens Mouthaan zaten er veel onwaarheden in de speech van Trump. "Hij zegt staten gewonnen te hebben terwijl er nog miljoenen stemmen geteld moeten worden. Ook zegt hij dat er nog wordt gestemd, maar alle stemlokalen zijn al dicht. Ja, er liggen nog allemaal stemmen die per post zijn binnengekomen en die moeten nog geteld worden, maar daar is niets verdachts aan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Joe Biden vergroot voorsprong in Georgia

'Partijdige aanval'

De Democratische gouverneur van van Pennsylvania heeft in een tweet fel uitgehaald naar Trump. Hij zegt dat het een partijdige aanval is op het stemproces en dat er nog meer dan 1 miljoen stemmen, die via de post zijn binnengekomen, moeten worden geteld.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore