Ga naar de inhoud
Heldendaad

Deze twee jongens redden politieagent tijdens aanslag in Wenen

Recep Tayyip Gultekin is één van de twee Oostenrijkers van Turkse komaf die snel optrad tijdens de aanslag. Beeld © Getty Images

Twee Oostenrijkse jongeren van Turkse komaf zijn geprezen voor hun snelle handelen tijdens de terroristische aanslag die deze week plaatsvond in Wenen. Mikail Ozen en Recep Tayyip Gultekin waagden hun leven om een gewonde politieagent te helpen. "We konden onmogelijk wegkijken."

In de nasleep van de terroristische aanslag in Wenen, die aan zeker vier mensen het leven kostte, verschenen gisteren talloze beelden op sociale media.

Schuilplaats

Op één van de fragmenten is te zien hoe twee jongens voorbijgangers helpen een schuilplaats te vinden, terwijl geweerschoten klinken. Even later tillen ze een gewonde politieagent in een ambulance, terwijl het vuurwapengevecht nog niet is gestopt.

Waarschijnlijk
Lees ook:
Waarschijnlijk toch één aanslagpleger in Wenen, 14 arrestaties

De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken prees de heldendaad van de jongeren gisteren al, zonder hun namen te noemen. Het blijkt te gaan om Mikail Ozen en Recep Tayyip Gultekin, twee Oostenrijkse MMA-vechters van Turkse komaf. De Turkse ambassadeur in Wenen, Ozan Ceyhun, heeft hen bedankt voor de heldendaad.

Laatste kopje koffie

"Wij konden niet wegkijken toen we de gewonde politieagent zagen liggen", vertelt Ozen aan persbureau AFP. De twee waren in het centrum van Wenen om 'een laatste kopje koffie te drinken' voordat Oostenrijk in lockdown zou gaan. Op een druk plein vonden ze meerdere mensen onder het bloed op de grond, herinnert Ozen zich.

Terwijl de geweerschoten doorgingen, hielpen de twee om mensen naar een schuilplaats te brengen. Ozen en Gultekin sprintten vervolgens naar de gewonde politieagent en brachten hem naar een ambulance. Die politieagent probeerde zich eerder tegen de schutter te verzetten maar werd daarbij neergeschoten en raakte gewond. Hij is in het ziekenhuis met succes geopereerd.

De twee semiprofessionele MMA-vechters deden de dag na de aanslag een oproep: "Joden, Christenen en Moslims moeten hier in eenheid kunnen leven", vertelden ze. Die oproep werd door veel Oostenrijkse media overgenomen. "Wij zijn moslims van Turkse komaf", vertelden de twee. "Wij haten elke vorm van terrorisme. Wij respecteren Oostenrijk."

Telefoon van Erdogan

Volgens Turkse media hebben de twee telefoon gehad van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Hij zou hen gefeliciteerd hebben.

Aanslagpleger Wenen handelde alleen

02:11

De aanslag in Oostenrijk is inmiddels opgeëist door de terreurbeweging IS. De terreurgroep zegt in een verklaring achter de aanslag te zitten. Volgens de beweging is een man genaamd Abu Dagnah Al-Albany verantwoordelijk voor de schietpartijen. Dat is niet te verifiëren.

Noord-Macedoniër

Oostenrijkse autoriteiten meldden gisteren wel dat een 20-jarige man met een Oostenrijks en een Noord-Macedonische nationaliteit achter de aanslag zit. De man had een radicaalislamitisch motief en sympathiseerde met de terreurbeweging Islamitische Staat, bevestigde de minister van Binnenlandse Zaken.

Hoe
Lees ook:
Hoe breng je jezelf in veiligheid bij een aanslag? 'Paniek is je grootste vijand'