Zeker 4 doden

Waarschijnlijk toch één aanslagpleger in Wenen, 14 arrestaties

03 november 2020 15:28 Aangepast: 03 november 2020 15:32
Beeld © AFP

De Oostenrijkse politie heeft in totaal veertien arrestaties verricht in verband met het onderzoek naar de terreuraanslag in Wenen. Ook zijn op achttien locaties invallen gedaan, zei minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer op een persconferentie.

De minister zei verder dat er tot dusver geen bewijs is dat de dodelijke aanval rond 20.00 uur gisteravond in het centrum van Wenen werd uitgevoerd door meer dan één schutter. Eerder werd ervan uitgegaan dat er wel twee of meerdere schutters waren, en om die reden werden mensen opgeroepen om binnen te blijven.

Videomateriaal

Na onderzoek is een ander beeld naar voren gekomen, zegt Nehammer. Het videomateriaal dat door de politie wordt beoordeeld 'toont op dit moment geen enkel bewijs van een tweede aanvaller'. 

Er zijn meldingen geweest van schietpartijen op deze zes plekken in de stad:

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Schutter Wenen ging bars en restaurants af, ik hoorde 100 schoten'

Tot nu toe zijn er bij de aanslag in Wenen vier dodelijke slachtoffers te betreuren. Het Oostenrijkse persbureau APA meldt dat volgens een ziekenhuis in de hoofdstad zeven gewonde slachtoffers in levensgevaar zijn. Het aantal gewonden werd omhoog bijgesteld naar 22.

Dader doodgeschoten

De dader werd in een vuurgevecht met de politie doodgeschoten. Dat gebeurde 9 minuten nadat meldingen over de schietpartijen waren gedaan. dat er De man had een radicaal-islamitisch motief en sympathiseerde met de terreurbeweging Islamitische Staat.

De politie verrichtte huiszoekingen in St. Pölten en Wenen.

Op een persconferentie van de Oostenrijkse premier Kurz is eerder vandaag informatie naar buiten gekomen over de vier slachtoffers. Het gaat om een oudere man, een oudere vrouw, een jongeman die voorbijliep, en een jonge serveerster. Een politieagent die zich tegen de dader verzette, werd neergeschoten en raakte gewond. Hij is met succes geopereerd.

'Ineens begon iedereen te rennen'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doodgeschoten terrorist is 20-jarige Noord-Macedonische Oostenrijker

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore