Terroristische aanslag

Aanslag op 6 plekken, dader(s) spoorloos: dit is wat we nu weten over Wenen

03 november 2020 05:27 Aangepast: 03 november 2020 11:13
Beeld © AP

Gisteravond rond 20.00 uur werden er op zes verschillende plekken in Wenen aanslagen gepleegd. Zeker zeventien mensen raakten gewond, vier personen overleden. De politie schoot daarnaast één dader dood, maar andere verdachten zijn nog voortvluchtig. Iedereen wordt daarom opgeroepen binnen te blijven en kinderen in Wenen hoeven vandaag niet naar school.

De doodgeschoten dader was een twintigjarige man met Noord-Macedonische roots. Dat liet minister van Binnenlandse Zaken Nehammer zojuist weten. De man was een symphatisant van IS en had een strafblad. Ook was hij eerder in verband gebracht met terrorisme: hij was zelfs veroordeeld voor een lidmaatschap van een terroristische organisatie. 

Klopjacht op andere daders

President Kurz vertelde zojuist dat de zoektocht naar de andere daders nog altijd in volle gang is. Om hoeveel personen het gaat, is niet duidelijk. Twee mensen zijn aangehouden in Sankt Pölten, 65 kilometer van de hoofdstad. Wat zij met de aanslag te maken hebben, is op dit moment nog niet bekend. 

De politie doet huiszoekingen in Wenen en bekijkt op dit moment ook veel beeldmateriaal van de aanslagen. Na een oproep op Twitter hebben de inwoners van Wenen twintigduizend video's van de aanslag naar de politie gestuurd.

Miniatuurvoorbeeld
Volg ons liveblog:

Vier doden bij aanslag Wenen, zeven slachtoffers in levensgevaar

Kritieke toestand

Vier burgers kwamen tot nu toe bij verschillende schietpartijen in het centrum van de stad om het leven. Het gaat om volgens Kurz om een oude vrouw, een oude man, een jongen die toevallig voorbijliep en een serveerster. 

Zeventien anderen raakten gewond, onder wie een politieagent. Zeven personen bevinden zich nog in kritieke toestand, ze zijn getroffen door kogels of hebben steekwonden. Ook over de identiteit van de gewonden is verder nog niets bekend gemaakt. 

Er is in Wenen nu veel politie op straat Er is in Wenen nu veel politie op straat

Het blijft namelijk hoeveel verdachten precies betrokken waren bij de terreuraanslagen. Zeker één verdachte is spoorloos, maar Kurz spreekt van de jacht op meerdere daders. De autoriteiten hebben daarom iedereen opgeroepen binnen te blijven. De scholen in Wenen zijn vandaag gesloten. 

Bomgordel was nep

De verdachte die door de politie is doodgeschoten droeg een bomgordel. In eerste instantie dachten de autoriteiten dat het om een echt exemplaar ging, maar later bleek dat de bomgordel nep was. De man was behalve met een geweer ook bewapend met een handpistool en een machete. 

"Het was de laatste avond voordat Oostenrijk vanwege corona in lockdown zou gaan, dus het was druk op straat", vertelt correspondent Jeroen Akkermans. "Veel is nog onduidelijk, maar dit lijkt op de eerste gecoördineerde actie sinds de aanslagen in Parijs (2015) en Brussel (2016)."

Volgens Akkermans houdt de mogelijkheid dat er nog daders op vrije voeten lopen, de stad op dit moment in z'n greep. ''Het geeft een onveilig gevoel, dit zal littekens achterlaten. 

Druk in centrum

Door de aangekondigde coronamaatregelen was het ook bij horecagelegenheden in het centrum drukker dan gebruikelijk. Meerdere ooggetuigen vertellen aan buitenlandse media dat schutters 'honderden kogels' afvuurden. Op sociale media verschijnen veel beelden van de mogelijke daders, maar deze zijn niet te verifiëren.

Het centrum van Wenen werd na de aanslagen grotendeels afgezet. Het centrum van Wenen werd na de aanslagen grotendeels afgezet.

Omdat de autoriteiten iedereen verzochten om binnen te blijven, zaten veel mensen tot diep in de nacht vast in restaurants, cafés en theaters. Een grote groep mensen mocht vannacht het operagebouw uiteindelijk onder politiebegeleiding verlaten. Percussionist Martin Grubinger, die daar optrad, zou langer hebben doorgespeeld zodat alle bezoekers bleven zitten.

Identiteit slachtoffers

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt de situatie 'op de voet te volgen'. Het is nog niet duidelijk of er Nederlanders zijn onder de slachtoffers. Een van de doden is een vrouw die vannacht aan haar verwondingen is overleden, maar ook over haar identiteit is nog niets bekendgemaakt.

In de stad waren nog de hele nacht sirenes te horen en helikopters te zien. Het leger is ingezet om pleinen, ambassades en historische gebouwen te bewaken zodat de politie zich volledig kan concentreren op de klopjacht naar de daders.

'Deel geen foto's'

De politie van Wenen heeft burgers in meerdere talen opgeroepen om geen foto's en video's van de aanslagen op sociale media te delen. In plaats daarvan vraagt de politie mensen die beelden hebben deze via een speciale link te uploaden. "Zo kunnen jullie ons helpen."

In eerste instantie werd verondersteld dat een synagoge het doelwit van de aanslag zou zijn geweest, maar later bleek dat deze al gesloten was toen de schietpartijen begonnen.

Mensen die gister op het terras zaten, renden in paniek weg Mensen die gister op het terras zaten, renden in paniek weg
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Steunbetuigingen

Vanuit de hele wereld betuigen regeringsleiders hun steun met Oostenrijk. Premier Rutte was een van de eersten en spreekt van een 'vreselijke aanslag'. De Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden schrijft dat hij en zijn vrouw bidden voor de slachtoffers en nabestaanden in Oostenrijk. President Trump twittert dat kwaadaardige aanvallen op onschuldige mensen moeten stoppen. 

Ook de Duitse bondskanselier Merkel toont zich solidair met haar buurland. Merkel spreekt van een strijd tegen het islamitisch terrorisme, die ze een 'gemeenschappelijke vijand' noemt. 

Vanuit de Europese Unie werd met afschuw gereageerd. EU-president Charles Michel schrijft op Twitter dat Europa de 'laffe daad' sterk veroordeelt en de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen schreef 'geschokt en bedroefd' te zijn.

Grensbewaking

De zoektocht naar de daders heeft zich inmiddels uitgebreid naar het buitenland. Tsjechië voert extra grenscontroles uit en het Tsjechische politiekorps 'staat in nauw contact' met de collega's in Oostenrijk. Ook Duitsland heeft de grensbewaking opgeschroefd.   

Delen van de stad zijn afgesloten en de politie is bezig met huiszoekingen Delen van de stad zijn afgesloten en de politie is bezig met huiszoekingen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore