Gewapende rebellen

Tientallen doden in Ethiopië: veel vrouwen en kinderen vermoord

03 november 2020 03:10 Aangepast: 03 november 2020 06:44
Ter illustratie: het straatbeeld in Ethiopië. Beeld © ANP

In Ethiopië zijn afgelopen weekend zeker 32 mensen om het leven gekomen bij een aanval van rebellen. Volgens Amnesty International zouden vooral vrouwen, kinderen en ouderen zijn vermoord. De hulporganisatie stelt dat een etnische minderheid het doelwit is geworden.

Het zou gaan om inwoners van de Ethiopische regio Oromiya, waar het al langer onrustig is. De autoriteiten melden een dodental van 32, maar volgens hulporganisatie Amnesty International zijn zeker 54 mensen om het leven gekomen.

Gewapende rebellengroepering

Een gewapende rebellengroepering met de naam OLF Shane zou achter de aanslagen zitten. Zij zouden tientallen mensen van de etnische minderheidsgroep Amhara hebben vermoord. De rebellen zouden vee hebben gestolen en bij vertrek alles wat achterbleef in brand hebben gestoken. Ruim 700 mensen zijn hun huis kwijtgeraakt, meldt Amnesty.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer dan 160 doden in Ethiopië na moord op popidool

De rebellengroepering sloeg dit weekend toe nadat het Ethiopische leger zich een dag eerder onverwacht had teruggetrokken uit het gebied. Het bloedbad zal de druk op de Ethiopische premier Abiy Ahmed verhogen, die vorig jaar nog de Nobelprijs voor de Vrede won.

Premier Abiy Ahmed

OLF Shane is een afsplitsing van de oppositiepartij Oromo Bevrijdingsfront (OLF). Die partij was in de ban gedaan, maar mocht terugkeren naar het land toen Ahmed twee jaar geleden aan de macht kwam.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ethiopische premier Abiy Ahmed wint Nobelprijs voor de Vrede

Aanhoudende aanvallen

OLF Shane zegt te vechten voor de rechten van de Oromo’s, de grootste etnische groep in Ethiopië. Het is onduidelijk wat de aanleiding van de rebellen was om het bloedbad te veroorzaken.

Premier Abiy Ahmed veroordeelt de aanslag. "Ik ben diep bedroefd door de aanhoudende aanvallen op etnische minderheidsgroepen", schrijf hij in een tweet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore