Overlevenden gevonden

Dodental aardbeving Turkije loopt op naar ruim 80

02 november 2020 00:39 Aangepast: 02 november 2020 09:05
Reddingswerkers in Izmir blijven tussen het puin zoeken naar overlevenden. Beeld © ANP

In Turkije zijn bijna tachtig mensen om het leven gekomen door de zware aardbeving die Egeïsche zee afgelopen vrijdag trof. Nog altijd zijn veel mensen vermist, maar er worden ook nog steeds overlevenden tussen het puin gevonden. Zo werd er 58 uur na de bevingen een 14-jarig meisje gered.

Dat melden Turkse media. In de Turkse regio Izmir zijn 79 doden gevallen als gevolg van de aardbeving. Op het Griekse eiland Samos zijn twee mensen om het leven gekomen. Het gaat om twee tieners, die werden gevonden in de buurt van een ingestorte muur. Ook daar veroorzaakte de beving flinke schade. Zo werd het kustplaatsje Vathy overspoeld door een kleine tsunami.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Turkse voetballer Malik (28) gered uit puin, moeder overleden

De aardbeving van vrijdag had een kracht van 6.7 op de schaal van Richter. Ze vond rond 11.50 uur plaats op de Egeïsche Zee tussen Griekenland en Turkije.

1000 naschokken

De beving veroorzaakte op zee een kleine tsunami die aan de kust van beide landen voor overstromingen zorgde. Na de aardbeving zijn er al meer dan 1000 naschokken geregistreerd. 42 naschokken hadden een kracht van meer dan 4,0 op de schaal van Richter.

In de puinhopen van acht ingestorte gebouwen wordt in Izmir nog steeds gezocht naar overlevenden. Dit weekend meldde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dat er al 103 mensen van onder het puin waren gered.

Onder het puin

De Turkse minister van Volksgezondheid, Fahrettin Koca, zei toen niet te weten hoeveel mensen zich nog onder het puin bevinden. "Er zijn inschattingen, maar die kan ik niet delen", vertelde hij journalisten.

Toch worden er nog altijd overlevenden gevonden. Zo is volgens Turkse media 58 uur na de beving een meisje van 14 jaar gered. De BBC bericht over een man van in de zeventig die 33 uur na de bevingen levend gevonden werd onder het puin.

Er werd ook een levende kat van onder het puin gehaald, bekijk dat hier:

Gewonden

In Turkije zijn zeker 949 gewonden opgenomen in ziekenhuizen. De Turkse autoriteiten meldden gisteravond dat 729 van hen het ziekenhuis alweer hadden verlaten. Er zijn meer dan 3500 tenten en 13.000 bedden geleverd om mensen tijdelijk onderdak te bieden.

Inci (16) ontmoet vrouw die haar uit puin aardbeving redde

De 16-jarige Inci werd na 17 uur uit het puin gered na een aardbeving in het Turkse Izmir. In het ziekenhuis ontmoet ze haar redder, die hoopt dat ze snel uit het ziekenhuis komt om viool voor haar te spelen: "Dat beloof ik."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore