Zoekactie gaat door

Dodental na aardbeving Turkije opgelopen tot zeker 50

01 november 2020 08:06 Aangepast: 01 november 2020 12:47
Reddingswerkers zoeken nog steeds naar mensen. Beeld © Getty

Het dodental op de Egeïsche Zee van afgelopen vrijdag is opgelopen tot zeker 50 mensen. Zowel Turkije als Griekenland getroffen door de aardbeving. In de Turkse stad Izmir stortten zeker twintig gebouwen in. Er wordt nog gezocht naar overlevenden.

Reddingswerkers in Izmir hebben al negen ingestorte gebouwen doorzocht. Ze zoeken met 5750 mensen, twintig speurhonden en 900 voertuigen naar mensen onder het puin.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ravage in Turkse stad Izmir: 'Alsof de aarde openbrak'

De aardbeving van vrijdag had een kracht van 6.7 op de schaal van Richter. Hij vond rond 11.50 uur plaats op de Egeïsche Zee tussen Griekenland en Turkije. 

De beving veroorzaakte op zee een kleine tsunami die aan de kust van beide landen voor overstromingen zorgde. Na de aardbeving zijn er ruim 800 naschokken geregistreerd.

Voor de opvang van de slachtoffers van de aardbeving zijn duizenden tenten en mobiele keukens neergezet. Minister Ziya Selçuk van Onderwijs schrijft op Twitter dat de scholen in de miljoenenstad uit veiligheidsoverwegingen een week dicht zullen blijven.

Turken leven op straat na aardbeving: 'We zijn bang'

Na de aardbeving van gisteren kunnen of durven inwoners van het Turkse Izmir niet thuis te slapen. Uit angst voor naschokken leven ze in tenten in het park. "We blijven buiten, want we zijn bang."

Situatie op Samos

Ook in Griekenland is er flinke schade. Vooral het eiland Samos werd getroffen, er is schade aan veel gebouwen en zijn zeker twee mensen overleden. Het gaat om twee tieners, die werden gevonden in de buurt van een ingestorte muur. Het kustplaatsje Vathy werd overspoeld door een kleine tsunami.

Griekse televisiestations toonden foto's van de overstroomde kustpromenade, waar het water auto's wegspoelde. Inwoners van Samos werden opgeroepen weg te blijven van de kust. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore