Spanningen en geweld

Spanningen bij verkiezingen Ivoorkust: 'Mensen brengen zichzelf in veiligheid'

31 oktober 2020 19:39 Aangepast: 31 oktober 2020 21:38
Straatbeeld in Ivoorkust. Beeld © Joost Bastmeijer

Er staat geen rij voor het Lycée Sainte Marie, een middelbare school in een buitenwijk van Abidjan. Weinig doet er vermoeden dat er in Ivoorkust vandaag presidentsverkiezingen zijn; kiezers kunnen zo doorlopen naar de kartonnen stemhokjes die in de klaslokalen zijn ingericht.

Tevreden stapt Ferriman Traoré naar buiten. Een paar minuten eerder heeft ze een kruisje gezet bij de naam van haar favoriete kandidaat, het ingevulde stembiljet in de bus geschoven en ter bevestiging haar vinger in blauwe inkt gedoopt. "Ik ben trots dat ik heb gestemd", zegt ze. "Mensen hoeven niet bang te zijn om naar buiten te gaan."

 Ferriman Traoré is trots dat ze heeft gestemd. Ferriman Traoré is trots dat ze heeft gestemd.

Maar veel Ivorianen blijven vandaag thuis - juist omdat ze bang zijn. De gewoonlijk bruisende straten van Abidjan zijn leeg, winkels houden hun luiken dicht.

Volle busstations

Veel mensen zijn de stad zelfs ontvlucht. "We vervoeren al tien dagen twee keer zo veel mensen," zegt Pascal Djela, manager van het UTB-busstation in de buitenwijk Yopougon. "Mensen brengen zichzelf in veiligheid."

De 14-jarige Anya vertrekt met haar zusjes en moeder naar familie in de stad Dimbokro. "We zien dingen op social media die ons bang maken," zegt ze, leunend tegen haar grote weekendtas.

Een toespraak van de president in Ivoorkust. Een toespraak van de president in Ivoorkust.

Toen haar moeder een filmpje zag van hoe een jongen werd aangevallen met een machete, was de maat vol. Ook al weten ze niet zeker of de video echt is. "We gaan pas terug als het hier weer veilig is."

Derde termijn

Voor de zoveelste keer in dertig jaar lopen de politieke spanningen hoog op in Ivoorkust. In het West-Afrikaanse land is nog nooit een vredige machtsoverdracht geweest; verkiezingen hebben zelfs al een paar keer geleid tot een burgeroorlog.

En ook nu is het weer onrustig. Bij ongeregeldheden in het hele land zijn al ruim dertig doden gevallen. De oppositie geeft president Alassane Ouattara (78) de schuld: ondanks dat hij er al twee termijnen op heeft zitten, heeft hij besloten dat hij voor een derde maal mee mag doen aan de verkiezingen. Hij beroept zich op de grondwet, die hij in 2016 heeft laten aanpassen. Daarmee staat de teller volgens hem weer op nul.

De twee belangrijkste oppositieleden, Henri Konan Bédié (86) en Pascal Affi N'Guessan (67), zijn het daar niet mee eens en boycotten de verkiezingen. Zij roepen Ivorianen op tot 'burgerlijke ongehoorzaamheid'. Hun aanhang geeft daar gehoor aan door wegversperringen op te trekken en stembiljetten te verbranden.

Maar de meeste Ivorianen zijn helemaal klaar met het politieke gekonkel tussen hun bejaarde leiders. Bédié was in de jaren 90 al president, N'Guessan begin deze eeuw nog premier. De gemiddelde Ivoriaan is 19 jaar oud.

"Wij, jonge Ivorianen, willen vooruit", zegt Anzara Blé Aka (31), die met de bus vertrekt naar zijn ouders in Bouaké.

President Ouattara brengt zijn stem uit. President Ouattara brengt zijn stem uit.

Ouattara heeft gestemd

De sjieke wijk Cocody, waar de Lycée Sainte Marie staat, staat bekend als een oppositiebolwerk. Toch heeft president Ouattara daar vanochtend zijn stem uitgebracht.

"Ik vraag alle burgers om te gaan stemmen," zei hij tegenover tientallen journalisten. "Dat is belangrijk voor democratie. Degenen die het proces boycotten en oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid, vragen we om daar mee op te houden: Ivoorkust heeft vrede nodig."

Dat Ouattara deze verkiezingen gaat winnen, is vrijwel zeker. De grote vraag is nu wat er gaat gebeuren als hij binnenkort de overwinning claimt.

Verkiezingen in Ivoorkust zetten het land op scherp

Dit weekend zijn er verkiezingen in Ivoorkust. De huidige president stelt zich voor de derde keer verkiesbaar, terwijl dat eigenlijk niet mag van de grondwet. Inwoners vrezen dat de verkiezingen uitdraaien op geweld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore